Cheesecake Hakkında 5 Bilgi

Türkiye’de “Peynirli kek” olarak çevrilen cheesecake; kahvelerimize eşlik eden, en sevilen
tatlılarından biridir. Güzel yapıldığında lezzetin doruklarına ulaştırıp peynir sevmeyeni dahi
kendine âşık edebilir. Farklı meyvelerle yapılan farklı aromaları sayesinde neredeyse her
damak zevkine uyum gösterebilir.
Siz de cheesecake sevenlerindeyseniz yazımızın devamında onu daha yakından tanıma
şansı yakalayabilirsiniz. İşte, cheesecake hakkında, muhtemelen bu zamana kadar
bilmediğiniz 5 bilgi:

1. Anavatanı Samos Adasıdır

Tüm dünya insanlarını etkisi altına alan bu tatlının çıkış noktası genellikle Amerika olarak
bilinir; ancak Amerika, cheesecake için aslında son duraktır. Cheesecake, yaklaşık 4 bin yıl
öncesinde Yunanistan’ın Samos adasında çıkmıştır. Yunan sporcular tarafından
olimpiyatlar öncesinde enerji kazanmak için tüketilmiş daha sonrasında düğün pastası gibi
hayatın farklı alanlarında yer almaya başlamıştır.

2. Daha Farklı Yapılırmış

Cheesecake tarifinin ilk olarak 236 yılında uygulandığına dair çeşitli kanıtlar mevcuttur;
ancak bu tarifin hiç de günümüzdeki gibi olmadığı da bilinmektedir. O zamanlar sadece
yumuşak kıvamdaki peynirin bal ve unla iyice karıştırılıp şekilli kalıplarda pişirilmesiyle
hazırlanırmış. Daha sonralarda Amerikalılar “Philadelphia” isimli krem peyniri eklemiş,
giderek günümüzdeki halini alarak çok daha detaylı bir malzeme listesiyle hazırlanmaya
başlanmıştır.

3. Dünyaya Yayılmış

Cheesecake, güzel lezzetiyle kısa zamanda insanlar arasında çok sevilmiş ve dünya
üzerinde yayılması hiç de zor olmamıştır. 776 yılında yapılan olimpiyat oyunlarında
sporculara ikram edilmesi ve sonrasında Roma İmparatorluğu’nun Yunanistan’ı işgal ettiği
dönemde oluşan kültürel etkileşim, cheesecake ile Romalıların da tanışmasına vesile
olmuştur. Ardından Avrupa’ya göç eden insanlar, Amerika’ya da bu lezzeti taşımış ve
cheesecake sonunda Batı Avrupa, İskandinavya ve Türkiye gibi birçok noktada sevenleriyle
buluşmuştur.

4. Peynir Seçimi Değişebilir

Cheesecake yapımı genel olarak neredeyse tüm mutfaklarda aynıdır ancak yine de yeme-
içme kültürüne göre kullanılacak peynir seçimi gibi ufak değişimler gösterebilir.
Cheesecake yapımında örneğin İtalyanlar ricostto peyniri, Amerikalılar krem peynir
kullanırken Almanlar quark peyniri, Türkler ise labne peyniri kullanabilir.

5. Zamanla Değişmiştir

Cheesecake, 1545’te yazılan ilk yemek kitabında “un bazlı bir tatlı” olarak tanımlanmıştır.
Günümüzde ise farklı soslar, tereyağı, şeker, yumurta, peynir ve bisküvilerle taçlanan bir
lezzet olmuştur. Siz de cheesecake seviyorsanız kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz.
Günümüze ve damak zevkinize uygun olarak; frambuaz, çikolata, limon, portakal, çilek,
karamel gibi birbirinden farklı soslardan yararlanmayı ise sakın, unutmayın!

Cheesecake yapımında püf noktalarının neler olduğunu sayfamızı ziyaret ederek
öğrenebilirsiniz:

8 Püf Noktasıyla Cheesecake Nasıl Yapılır?

 

Hamur ve pasta malzemelerini Migros Sanal Market’ten sipariş etmek için hemen tıklayın!