Çikolatalı Kütük Pasta

cikolatali-pasta

Acısıyla tatlısıyla dolu bir yıla veda ettiğimiz yılbaşı gecesinde özenli bir sofra
kurmak, herkese iyi hissettirir. Ailenin tüm üyelerinin bir araya geldiği sofrada
sunumlar her zamankinden daha güzel, lezzetler her zamankinden daha
kusursuz olmalıdır. Her bir yemeğin yeri ayrı olsa da yılbaşı sofrasını
tamamlayan en önemli lezzet, şüphesiz ki önce damakları sonra da sohbetleri
tatlandıracak nefis bir pastadır. Şık görünümü, bol kremasıyla gözlerin
parlamasını, iştahların kabarmasını sağlar.

Kütük pasta da yılbaşı veya kış sofralarına en çok yakışacak, keyfinizi
katlayacak seçeneklerden biri. Ülkemizde kütük pasta olarak bilinen bu pasta
aslında; Fransa, Belçika, İsviçre, Kanada gibi ülkelerde “Buche de Noel” “Yule
Log” isimleriyle bilinen, Noel zamanlarında yapılan geleneksel bir tariftir.
Lezzeti, küçükten yetişkine herkes tarafından sevilir.

Siz de yılbaşı sofranız için pratik yapımı, bol çikolatası ve hoş sunumuyla
kalplere girecek bir pasta tarifi arıyorsanız kütük pasta tarifi sizi mutlu edebilir.
Kütük pasta yapımı, pandispanya kekinin pişirilip kremaya bulanmasıyla
sadece 30 dakika kadar kısa sürede tamamlanıyor. Süsleme kısmı ise en
keyiflisi! İster kokina çiçekleriyle yılbaşı ruhu katın ister nar taneleriyle
renklendirin isterseniz de pudra şekeriyle kar yağmış görünümü verin, karar
sizin!

Siz de eski yıla güzel bir veda etmek isterseniz MigrosTV’nin özenle hazırladığı
çikolatalı kütük pasta tarifini evinizde kolayca hazırlayın, akşam yemeklerinize
tatlı bir bitiriş yapın.
Kütük pasta nasıl yapılır merak ediyorsanız sofralarınızda fark yaratacak kütük
pasta yapımı için buyurun detaylara geçelim:

– 300 gram sıvı kremayı küçük bir kabın içine koyup kısık ateşte ısıtın.
Kaynama noktasına yakın ocaktan alın ve içine 3 kare paket kırılmış
bitter çikolataları koyup karıştırarak eritin. Daha sonra ilk sıcağı çıkınca
buzdolabına kaldırarak soğutun.

– Diğer yandan bir kabın içinde 1 su bardağından 1 parmak eksik un, ¼ su
bardağı nişasta, 4 çorba kaşığı kakao ve 1 paket vanilyayı karıştırın.

– 4 adet yumurtanın beyazlarını ve sarılarını ayırıp ayrı karıştırma kaplarına
alın.

– Yumurtanın beyazlarını çırpın. Hafif köpüklenince ½ çay kaşığı limon
suyu koyun ve çırpmaya devam edin.

– İyice köpüklenince 1 su bardağı şekerin yarısını ilave edip 3-4 dakika
daha çırpın.

– Diğer kapta yumurta sarılarını kalan şekerle 3-4 dakika çırpın. ½ çay
bardağı sıcak suyu azar azar ilave edin ve bir taraftan da çırpmaya
devam edin. (Bu aşamada sıcak suyun yumurtayı pişirmemesi için az az
koymaya dikkat edin.)

– Yumurta sarıları ile unlu karışımı birleştirip karıştırın. Yumurta
akından kaşık kaşık alıp ilave edin, yavaşça ve alttan üste doğru
karıştırın. Sonrasında yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine döküp yayın.

– Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 18-20 dakika pişirin. Eğer
kekinizin kenarları yağlı kâğıttan ayrılıyorsa olmuş demektir. (Bu
aşamada kekinizi çok pişirip kurutmamaya dikkat edin aksi taktirde
kıvırırken kırılacaktır.)

– Kekinizi yağlı kağıtla birlikte fırından alın ve temiz bir mutfak havlusunun
üzerine koyun. 1-2 dakika kadar bekleyip yağlı kâğıdı dikkatlice kaldırın.
Mutfak havlusu ile birlikte kekinizi gevşek bir rulo şeklinde sarıp
soğumaya bırakın.

– Soğuyan kekinizi açın ve üzerine daha önce hazırladığınız çikolata
ganajın 2/3’ünü sürün. 1 su bardağı dövülmüş fındık veya Antep
fıstıklarını serpiştirin.

– 2 adet muzu ikiye bölüp uzunlamasına kekin ucuna yerleştirin ve rulo
şeklinde sarın. Pastanın üzerine de çikolatalı ganajın kalanını sürün ve
buzdolabına kaldırın.

– Çikolata kırıklarını yapmak için 2 kare bitter çikolatayı benmari usulü ya
da mikrodalga fırında eritin ve yağlı kâğıdın üzerine döküp üzerini
düzeltin. 3-4 milim kalınlık yetecektir.

– Donması için buzdolabına kaldırın. İyice katılaşıp kırılganlaşınca
buzdolabından çıkarıp kâğıdı toparlayıp bükerek çikolatanın kırılmasını
sağlayın.

– Pastanızın üzerine çikolata kırıklarını yerleştirin.

– En son pastanızın üzerine hafifçe pudra şekeri serpiştirip dilimleyerek
servis edin.