Çikolatalı Pasta Tarifleri

Misafirlerinize özel bir pasta yapmak istiyorsunuz ama nasıl bir pasta yapacağınıza bir türlü karar veremiyorsunuz. En güzeli klasik olandan gitmek değil mi? İşte misafirleriniz ve sizin için birbirinden lezzetli 3 adet çikolatalı pasta tarifi. 

1)      Çikolatalı Kütük Pasta

Porsiyon: 6-8 kişilik

Hazırlama süresi: 30 dakika

 

Pişirme Süresi. 20 dakika

 

Malzemeler:

Kek için

4 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağından 1 parmak eksik un

1/4 su bardağı nişasta

4 çorba kaşığı kakao

1 paket vanilya

1/2 çay kaşığı limon suyu

1/2 çay bardağı sıcak su

 

Kreması için

300 gr sıvı krema

3 kare paket bitter çikolata (240 gr)

2 adet muz

1 su bardağı fındık veya antep fıstığı

2 kare paket bitter çikolata

 

Yapılışı:

Ganajı hazırlamak için kremayı küçük bir kabın içine koyup kısık ateşte ısıtın.

Kaynama noktasına yakın ocaktan alın ve içine kırılmış çikolataları koyun.

Karıştırarak çikolataların erimesini sağlayın. Buzdolabına kaldırarak soğutun.

Bir kabın içinde un, nişasta, kakao ve vanilyayı karıştırın.

Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıp ayrı karıştırma kaplarına alın.

Yumurtanın beyazlarını çırpın. Hafif köpüklenince limon suyunu koyun ve çırpmaya devam edin.

İyice köpüklenince şekerin yarısını ilave edip 3-4 dakika daha çırpın.

Diğer kapta yumurta sarılarını kalan şekerle 3-4 dakika çırpın. Sıcak suyu azar azar ilave edin ve bir taraftan da çırpmaya devam edin.

Sıcak suyun yumurtayı pişirmemesi için az az koymaya dikkat edin.

Yumurta sarıları ile unlu karışımı birleştirip karıştırın. Yumurta akından  kaşık kaşık alıp ilave edin, yavaşça ve alttan üste doğru karıştırın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine döküp yayın.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 18-20 dakika pişirin. Eğer kekinizin kenarları yağlı kağıttan ayrılıyorsa olmuş demektir.

Kekinizi yağlı kağıtla birlikte fırından alın ve temiz bir mutfak havlusunun üzerine  koyun. 1-2 dakika kadar bekleyip yağlı kağıdı dikkatlice kaldırın. Mutfak havlusu ile birlikte kekinizi gevşek bir rulo şeklinde sarıp soğumaya bırakın.

Soğuyan kekinizi açın ve üzerine çikolata ganajın 2/3’ünü sürün. Dövülmüş fındık veya antep fıstıklarını serpiştirin.

Muzları ikiye bölüp uzunlamasına kekin ucuna yerleştirin ve rulo şeklinde sarın. Pastanın üzerine de çikolatalı ganajdan sürün ve buzdolabına kaldırın.

Çikolata kırıklarını yapmak için çikolatayı benmari usulü ya da mikrodalga fırında eritin ve yağlı kağıdın üzerine döküp üzerini düzeltin. 3-4 milim kalınlık yetecektir.

Donması için buzdolabına kaldırın. İyice katılaşıp kırılganlaşınca buzdolabından çıkarıp kağıdı toparlayıp bükerek çikolatanın kırılmasını sağlayın. Pastanızın üzerine çikolata kırıklarını yerleştirin.

En son pastanızın üzerine hafifçe pudra şekeri serpiştirin.

cikolatali-pasta

2)      Çikolatalı Pasta

Porsiyon: 8 kişilik

Hazırlık süresi: 45 dakika

Pişirme süresi:  40 dakika

Malzemeler

Pandispanyası için:

3 adet büyük boy yumurta

 ¾ su bardağı toz şeker

 1 yemek kaşığı su

 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

 1 su bardağı un

 2 yemek kaşığı kakao

 1 paket kabartma tozu

 1 paket vanilya 

Pandispanyayı ıslatmak için:

½ su bardağı süt

Kreması için:

3 su bardağı süt

 ¾ su bardağı toz şeker

 2 yemek kaşığı un

 2 yemek kaşığı mısır nişastası

 100 gram bitter çikolata

 1 yemek kaşığı tereyağı

 1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Süslemesi için:

½ su bardağı file badem ya da fındık

Yapılışı

Pandispanya yapımı için; oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaların sarı ve beyaz kısımlarını dikkatli bir şekilde ayırın. Ayrı bir kaba ayırdığınız yumurta beyazlarını çok az miktarda tuz ilavesiyle köpük köpük olup katı bir kıvam alana kadar çırpın.

Ayrı bir kaba ayırdığınız yumurta sarısı, az miktarda içme suyu ve toz şekeri krema kıvamını alana kadar çırpın. Köpük köpük olan yumurta beyazlarını çırpılmış yumurta sarılarına ekleyip alttan üste doğru bir spatula yardımıyla karıştırın.

Ayçiçek yağı, elenmiş un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu ekleyip yavaşça karıştırın. Kelepçeli kek kalıbına yağlı kâğıt serip hazırladığınız kek harcını aktarın. Üzerini bir spatula yardımıyla düzelttiğiniz pandispanyayı önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin.

Kreması için; süt, toz şeker, un ve mısır nişastasını küçük bir tencereye alıp karıştırdıktan sonra kısık ateşte, sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirin.

Krema kıvam aldığında küçük küplere ayırdığınız bitter çikolata ve tereyağını ekleyin. Ocaktan aldığınız kremanın sıcaklığıyla erimesini sağlayın. Aralarda karıştırarak oda sıcaklığında dinlendirin.

Fırından çıkıp kısa bir süre dinlendirdikten sonra kalıbından çıkardığınız pandispanyayı bir pasta teli yardımıyla ortadan ikiye kesin.

Taban kısmını servis tabağına aldığınız panpispanyayı sütle ıslatın.  Üzerine hazırladığınız kremanın yarısını sürüp kalan katı üzerine kapatın. Kalan kremayla üzerini sıvayıp file bademlerle süsledikten sonra dilimler halinde servis edin.

Çikolatalı Pasta Tarifi 

3)      Çikolatalı Muhallebili Kadayıf Pastası

Porsiyon: 5 kişilik 

Hazırlama Süresi: 20 dakika

Pişme Süresi: 30 dakika

Malzemeler

400 gr tel kadayıf

2 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı toz şeker

5 su bardağı süt

3 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı mısır nişastası

1 su bardağı toz şeker

1 adet yumurta sarısı

3 yemek kaşığı kakao

200 ml kaymak

1 paket vanilya

Yapılışı

1. Muhallebilik tel kadayıf için; kadayıfları tel tel açın.

2. Geniş bir tavada erittiğiniz tereyağında tel tel açılmış çiğ kadayıflar ve toz şekerin yarısını katıp kısık ateşte hafif bir renk alana kadar kavurmaya başlayın.

3. Kadayıf ve toz şekerin kalan kısmını ekleyip kavurma işlemini sürdürün.

4. Çiğ kadayıfların hafif bir renk alıp küçük kırıklar haline gelmesine özen gösterin.

5. Kavrulmuş kadayıfları soğuması için bir kenarda dinlendirin.

6. Muhallebisi için; soğuk süt, un, yumurta sarısı, mısır nişastası, toz şeker ve vanilyayı derin bir tencereye alıp bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra kıvam alana kadar pişirin.

7. Kakao ve kaymağı ekledikten sonra 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.

8. Üzerinin kabuklanmaması için aralarda karıştırmayı unutmayın.

9. Kavrulmuş kadayıfın bir bölümünü dilimli kek kalıbının taban kısmına serpin.

10. Hazırladığınız kakaolu sıcak muhallebiyi üzerine dökün.

11. Aynı işlemi kavrulmuş kadayıf ve muhallebi bitene kadar katlar halinde tamamlayın.

12. Buzdolabında en az 3-4 saat kadar soğuttuğunuz tatlıyı, ters çevirip kalıbından çıkarttıktan sonra dilimler eşliğinde servis edin.

muhallebili-kadayif