Meyveler Ona, O Meyvelere Hayran: Crumble

Nedir bu crumble? Sıklıkla tatlı yapımında kullanılan, eşit oranda un, esmer şeker ve buzdolabında bekletildikten sonra küp şeklinde kesilmiş tereyağı ile hazırlanan hamur parçacıklarıdır. Kuru yemişlerle harmanlanmış meyve parçacıklarını mis kokulu bir tatlıya dönüştüren sevgi pıtırcığı da diyebiliriz ona. Önceden ısıtılmış fırında, yüksek ısıda kızaran ve meyveli karışımları daha kıtır hale getiren crumble tarifini çok seveceksiniz.

Kısa sürede hazırlanan bir tatlı olsa da yesem” diyenleri mutfağa alalım.

Crumble

 

5 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

100 gram tereyağı

8 yemek kaşığı un

8 yemek kaşığı esmer şeker

¼ çay kaşığı tuz

Elmalı harcı için:

3 adet orta boy yeşil elma

½ su bardağı ceviz içi

½ su bardağı kuru üzüm

3 yemek kaşığı esmer şeker

1 tatlı kaşığı tarçın

1 paket vanilya

Püf noktası:

Kullandığınız tereyağının soğuk ve küçük küpler halinde kesilmiş olması önerilir. Kabuğunu soyduktan sonra küp küp kestiğiniz elmaları kararmaması için taze sıkılmış limon suyuyla ovabilirsiniz.

Tatlıya asıl lezzetini verecek hamur parçaları karışımını çok fazla karıştırmadan dikkatli bir şekilde hazırlayın.

Servis önerisi:

Fırından çıkardığınız tatlıları, ılık olarak bir top kaymaklı dondurma eşliğinde servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Hamur karışımını hazırlamak için; derin dondurucuda beklettiğiniz tereyağını küçük küpler halinde kesin.

Elde ettiğiniz tereyağı küpleri, un, az miktarda tuz ve esmer şekeri, mutfak robotuna alın. Kısa aralıklarla çalıştırıp şeker ve una bulanmış minik topaklar olmasını sağlayın. Elde ettiğiniz karışımı, karıştırmadan derin dondurucuda bekletin.

Elmalı harcı için; ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız elmaları küçük küpler halinde doğrayıp taze sıkılmış limon suyuyla ovun.

Ceviz kırıkları, ayıklanmış kuru üzüm, vanilya, esmer şeker ve tarçınla harmanlayın. Hazırladığınız karışımı, az miktarda tereyağıyla yağlanmış ısıya dayanıklı fırın kaplarına paylaştırın.

Derin dondurucudan çıkardığınız tereyağlı hamur karışımını küçük kırıklar halinde üzerlerine serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirip ılık olarak servis edin.