Renk Renk Sebzeli: Dalyan Köfte

Köfte ve haşlanmış sebzeleri bir araya getiren, misafir sofralarına çokça yakışacak bir tarif dalyan köfte. Baharatlarla yoğrulan köfte harcı, haşlanmış yumurta, bezelye, havuç ve patatesin uyumu…

Rulo köfte olarak da bilinen dalyan köfte; fırında ve yüksek ısıda nar gibi kızarıyor, dilimler eşliğinde servis ediliyor.

Dalyan Köfte Tarifi

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

Köftesi için:

500 gram az yağlı kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

3 yemek kaşığı galeta unu

10 dal maydanoz

1 adet yumurta sarısı

1 çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı karabiber

¼ çay kaşığı kimyon

İçi için:

2 adet haşlanmış yumurta

1 su bardağı haşlanmış bezelye

1 adet orta boy patates

1 adet orta boy havuç

Üzeri için:

1 adet yumurta akı

Sosu için:

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı domates salçası

¾ su bardağı sıcak su

Püf noktası:

Rulo şeklini aldıktan sonra fırında pişen dalyan köftenin küçülmemesi için kullandığınız kıymanın az yağlı olmasına dikkat edin.

Pişirme önerisi:

Dalyan köftenin içerisine ekleyeceğiniz haşlanmış havuç, patates ve bezelye miktarını arzu ettiğiniz oranda azaltıp arttırabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Az yağlı kıymayı geniş bir karıştırma kabına alın. Rendelenmiş kuru soğan, incecik kıyılmış maydanoz yaprakları, galeta unu, yumurta sarısı, tuz, karabiber, kimyonla karıştırıp elde ettiğiniz köfte harcını yoğurun. Üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.

Kayısı kıvamında haşladığınız yumurtaların kabuklarını soyun. Kaynar suda haşladığınız taze bezelyelerin fazla suyunu süzdürün.

Kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler halinde doğradığınız havuç ve patatesi ayrı ayrı kaplarda, kaynar suda haşlayıp fazla suyunu süzdürün.

Sos için; küçük bir kaba aldığınız sıvı yağ ve domates salçasını sıcak suyla karıştırın. Hazırladığınız köfte harcını geniş bir yağlı kâğıt ya da alüminyum folyo üzerine alıp merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın.

Haşlanmış patates, havuç ve bezelye yanı sıra kabuklarını soyduğunuz katı yumurtaları da köfte harcının orta kısmına yerleştirin. Kenar kısımlarını kapatıp rulo şeklinde sardığınız dalyan köfteyi ısıya dayanıklı bir fırın kabına alın.

Çırpılmış yumurta akını dalyan köftenin üzerine sürün. Hazırladığınız sosu fırın kabına aktarıp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40-45 dakika pişirdikten sonra dilimleyerek servis edin.