Balık Sofrasına: Dondurmalı İrmik Helvası

Şerbetli tatlıların baş tacıdır irmik helvası. Tamamen sütle ya da su ilavesiyle hazırlanan sıcak şerbet, sıcağı sıcağına kavrulan irmiğe eklenmelidir. Püf noktası; irmiklerin koyu kahverengi alana kadar sürekli karıştırılarak kavrulmasıdır.

Demlenen irmik helvası, kaymaklı dondurmayla buluşup servis kaselerine alındıktan sonra toz tarçın ve fındık içiyle buluşur. Damaklar tatlanır, ağızlar şenlenir.

Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi

5 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika

Malzemeler:

125 gram tereyağı
250 gram irmik
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 adet rendelenmiş portakal kabuğu (arzuya göre)
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker

İçi için:

5 top kaymaklı dondurma

Üzeri için:

1 tatlı kaşığı tarçın
100 gram fındık içi
5 yemek kaşığı çikolata sosu

Püf noktası:

İrmiği, kısık ateşte ve sürekli karıştırarak kavurmaya özen gösterin.

Helva yapımında kullanacağınız kaymaklı dondurmayı küçük toplar halinde derin dondurucuda bekletin.

Süt ve su karışımlı sıcak şerbeti kavrulan irmiklere döküp kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin.

Şerbet ilave ettiğiniz kavrulmuş irmiğin rengi açılacağından uzun süre kavurmaya özen gösterin.

Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını geniş bir tencerede eritin. Dolmalık fıstıkları ekleyip hafif bir renk alana kadar kavurun.

Kavrulmakta olan dolmalık fıstıklara irmiği ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Arzuya göre rendelenmiş portakal kabuğu ekleyin.

Su, süt ve toz şekeri küçük bir sos tenceresine alıp toz şeker eriyene kadar karıştırdıktan sonra kaynama noktasına gelene kadar ocakta tutun.

Kavrulan irmiklere hazırladığınız sıcak sütlü şerbeti ekleyip kısık ateşte 5-6 dakika daha pişirip kıvam almasını sağlayın.

Kıvam alıp şerbetini çeken irmik helvasını kapağı kapalı tencerede kısa bir süre dinlendirin.

İçini çeken irmik helvasından bir parça alıp servis kasesine yayın. Orta kısmına kaymaklı dondurma yerleştirip üzerini irmik helvasıyla kapatın.

Servis tabaklarına ters çevirip çıkardığınız dondurmalı irmik helvasını, toz tarçın, fındık içi ve çikolata sos eşliğinde servis edin.