Leziz Bir Sanat Eseri: Ebruli Kek

Adeta bir sanat eseri ebruli kek tarifi. Sade ve kakaolu olmak üzere iki ayrı renk ve lezzette hazırlanan kek hamurları bir kepçe ondan bir kepçe bundan olmak üzere fırın tepsisine alınıyor. Siyah ve beyaz hareler halinde tepsiye dökülen kek, fırından çıkıp dilimlendikten sonra ortaya hoş görüntüler çıkartıyor.

Bugün çay saatinde lezzeti ve etkisi dilden dile yayılan ebruli kek var.

Ebruli Kek Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 40 dakika

Malzemeler:

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

¾ su bardağı süt

¾ su bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı yoğurt

2 su bardağı un

3 yemek kaşığı kakao

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı taze sıkılmış limon suyu

1 paket vanilya

Kek kalıbını yağlamak için:

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Püf noktası:

Kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Kabartma tozunu taze sıkılmış limon suyuyla kabartıp kekinizin daha fazla kabarmasını sağlayabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Zeytinyağı yerine yarı ölçüde eritilmiş tereyağı kullanarak da ebruli kek hazırlayabilirsiniz.

Servis önerisi:

Fırından çıkardığınız ebruli kekin üzerine arzuya göre çikolata sos gezdirebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtaları karıştırma kabına alıp toz şeker ilavesiyle krema kıvamını alana kadar çırpın.

Süt, zeytinyağı ve suyunu süzdürdüğünüz yoğurt ilavesiyle karıştırma işlemini sürdürün.

Elenmiş unu sıvı kek harcına azar azar katıp taze sıkılmış limon suyuyla köpürttüğünüz kabartma tozu ve vanilyayı katın.

Karıştırma işlemini tamamladıktan sonra elde ettiğiniz kek karışımını iki ayrı kaba ayırın. Bir yarısına kakao ilave edip karıştırma işlemini kısa bir süre daha sürdürün.

Pişirme tepsisini sıvı yağla yağlayıp sade kek karışımdan bir kepçe kadar alıp tepsinin orta kısmına dökün. Bir kepçe kadar kakaolu harçtan alıp sade hamurun üzerine dökün.

Aynı işlemi bir sade, bir kakaolu kek hamuru olmak üzere karışım bitene kadar tekrarlayın. Siyah ve beyaz halkalardan oluşan ebruli keki, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika kadar pişirin.

Fırından çıkardığınız keki, oda sıcaklığında dinlendirip kalıbından çıkarttıktan sonra dilimler halinde servis edin.