Dayanamaz Yersin: Ekler

Pataşu ya da şu hamuru olarak bilinen top şeklinde hamurlar önceden ısıtılmış fırında hafif bir renk alıp üzerleri kabuk bağlayana kadar pişiriliyor. Kısık ateşte hazırlanıp soğuyan kremayla buluşup çikolata sosuyla servis edildiğinde müthiş bir lezzet halini alıyor.

Profiterolün de kardeşi olan porsiyonluk pasta eklerler çay saatinize konuk olmaya geliyor.

Ekler Tarifi

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

Hamuru için:

4 adet yumurta

3/4 su bardağı su

2 yemek kaşığı tereyağı

5 yemek kaşığı un

1 tatlı kaşığı toz şeker

½ çay kaşığı tuz

Kreması için:

¾ su bardağı un

¾ su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

1 paket toz krem şanti

Çikolatası için:

180 gram bitter çikolata

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı su

Püf noktası:

Hazırladığınız yumurtalı hamurun çok sıvı ya da katı olmamasına dikkat edin, hamurları pişireceğiniz yağlı kağıdın üzerine hafifçe un serpin.

Pişirme önerisi:

Ocaktan aldığınız kremaya arzuya göre vanilya ya da vanilya özütü de ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Ekler pastanın kreması için; un, toz şeker, süt ve suyu derin bir tencereye alıp bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişirin.

Ocaktan aldığınız kremaya toz krem şanti katıp bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Soğuması ve katılaşması için buzdolabına kaldırın.

Hamuru için; su, tereyağı, toz şeker ve tuzu küçük bir tencereye alıp tereyağı eriyene kadar karıştırın.

Ocaktan aldığınız karışıma azar azar un ekleyip topaklanmaması için karıştırarak 2 dakika kadar pişirin. Toparlanan hamur karışımını soğuması için geniş bir kâseye alıp teker teker eklediğiniz yumurtalarla çırpın.

Hafif akışkan bir kıvam alan hamuru krema sıkma poşetine alıp yağlı kâğıt serili bir fırın tepsisine aralıklı olarak sıkın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 18-20 dakika kabarıp hafif bir renk alana kadar pişirin.

Pişirme işlemi tamamlanan hamurları oda sıcaklığında soğuttuktan sonra alt kısımlarını hafif açarak buzdolabında soğuttuğunuz kremayla doldurun.

Bitter çikolatayı kaynayan bir suharı üzerine yerleştirdiğiniz cam kâsede benmari usulü eritin. Az miktarda eklediğiniz su ve tereyağıyla karıştırdıktan sonra parlaklık alan çikolata sos ile süslediğiniz ekler pastaları servis edin.