Kafes Kafes Şeritli: Elmalı Pasta

Elmalı tart olarak da bilinen elmalı pasta tarifiyle mutfaklar mis gibi tarçın kokacak bugün. Önceden hazırlanan hamuru merdane yardımıyla açıldıktan sonra yağlanmış fırın kabına serilecek, elmalı harç ayrı bir yerde hazırlanacak. Tarçınlı ve cevizli iç harcına kavuşan pasta üzeri hamur şeritleriyle kapatılacak. Önceden ısıtılmış fırında, üzeri kızarana kadar pişip dilimlendikten sonra arzuya göre bir top dondurma eşliğinde servis edilecek.

Anne eli değmişçesine lezzetli olan tatlı favori hamur işi tarifiniz olacak.

elmali-pasta-tarifi

8 dilim

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 50 dakika

Malzemeler:

Hamuru için:

125 gram tereyağı

1 adet yumurta

5 yemek kaşığı toz şeker

2 su bardağı un

1 çay kaşığı kabartma tozu

Elmalı harcı için:

3 adet orta boy kırmızı elma

1 adet orta boy yeşil elma

1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

2 yemek kaşığı toz şeker

½ su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

1 çay kaşığı tarçın

Üzeri için:

1 yemek kaşığı pudra şekeri

Püf noktası:

Kullandığınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

Kararmaması için kabuklarını soyduğunuz elmaları bekletmeden kullanın. Arzuya göre küp şeklinde doğrayın ya da rendeleyin.

Pişirme önerisi:

Hamur şeritlerini arzu ettiğiniz şekillerde hazırlayıp elmalı pastanın üzerine yerleştirebilirsiniz.

Toz şeker yerine esmer şeker kullanabilir, şeker miktarını azalttığınız elmalı harca kuru üzüm taneleri ekleyebilirsiniz.

Hamur şeritleri üzerine arzuya göre çırpılmış yumurta sarısı sürebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Elmalı harç için; ortadan ikiye kesip kabuklarını soyduğunuz elmaları rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Kararmaması için taze sıkılmış limon suyu ilavesiyle karıştırın.

Toz şeker ve toz tarçın ilavesiyle kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin. Suyunu çeken elma püresini ocaktan alıp ceviz içiyle karıştırdıktan sonra soğuması için dinlendirin.

Tart hamuru için; oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta, tereyağı ve toz şekeri derin bir karıştırma kabına alın. Bir çırpıcı yardımıyla karıştırıp krema kıvamına gelmesini sağlayın.

Elenmiş un ve kabartma tozunu azar azar ekleyip ele yapışmayan kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemini sürdürün. Üzerine nemli bir bez kapatıp oda sıcaklığında 15 dakika kadar dinlendirin.

Hazırladığınız hamurun ¼’ünü bir kenara ayırıp geri kalan kısmını, unlanmış bir mutfak tezgâhı üzerinde kullanacağınız fırın kabından daha büyük olacak şekilde açın.

Yağlanmış fırın kabına açtığınız hamuru serin. Üzerine soğuttuğunuz elmalı iç harcı yayın. Kalan hamuru yuvarlak şeklinde açıp kenarı tırtıklı bir dilimleyici ile şeritler halinde kesin.

Elmalı iç harç üzerine kafes görünümünü alacak şekilde yerleştirin. Arzuya göre üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika pişirin.

Kalıbından dikkatli bir şekilde çıkardığınız elmalı pastayı servis tabağına alıp üzerine pudra şekeri eleyin. Keskin bir bıçak yardımıyla dikkatli bir şekilde dilimledikten sonra arzuya göre dondurma eşliğinde servis edin.