Dondurmalı mı Dondurmasız mı? Elmalı Tart

Elma ve tarçının bir arada sahne aldığı tarifler daima mutlu sonla biter. Oda sıcaklığında bekletilen tereyağıyla hazırlanan tart hamuru incecik açılır. Ayrı bir kenarda sotelenen elma dilimleri tarçınla bütünleşir, arzuya göre ceviz de katılabilir. Kenarları tırtıklı tart kalıbında, gevrek bir hal alana kadar fırınlanan elmalı tart; büyük dilimler halinde afiyetle mideye indirilir.

Elmalı tart tarifimizi göz ucuyla süzenler; kısa ve tatlı bir mola verip akşam yemeği sonrasını tatlı bir ziyafete dönüştürsünler.

Elmalı Tart Tarifi

8 dilim

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 60 dakika

Malzemeler:

1 adet yumurta
150 gram tereyağı
4 yemek kaşığı toz şeker
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz

Elmalı harcı için:

1 tatlı kaşığı tereyağı
3 adet orta boy elma
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı esmer şeker

Püf noktası:

Kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

Tart kalıbını çok az miktarda tereyağıyla yağlamayı unutmayın.

Pişirme önerisi:

Hazırladığınız hamurun bir kısmını ayırıp buzdolabında soğuttuktan sonra farklı şekiller verip tartın üzerine yerleştirebilir, bu şekilde pişirebilirsiniz.

Servis önerisi:

Üzerine elediğiniz pudra şekeri ya da vanilyalı dondurma eşliğinde servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağı, yumurta ve toz şekeri derin bir karıştırma kabına alıp bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.

Un ve kabartma tozunu ayrı bir yerde eleyip az miktarda tuz ekleyin.

Çırpılmış tereyağlı karışıma elenmiş unu azar azar ekleyip toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.

Elde ettiğiniz yumuşak kıvamlı hamuru streç filmle sarıp buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.

Elmalı harç için; sap kısımlarını kestiğiniz kabuklu elmaları ince ince dilimleyin. Tereyağını geniş bir tavada eritip elma dilimlerini kısa bir süre soteleyin, tarçınla tatlandırın. Ayrı bir kenarda soğumaya bırakın.

Buzdolabında dinlendirdiğiniz yağlı hamuru mutfak tezgahı üzerinde açıp maksimum 24 cm. çapında olan tart kalıbına yerleştirin.

Üzerine sotelenmiş elma dilimlerini yerleştirip esmer şeker tanelerini serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hafif bir renk alana kadar pişirin.

Fırından çıkartıp oda sıcaklığında dinlendirdiğiniz elmalı tartı, oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra dilimler halinde servis edin.