Yaz Sonu Işıltısı: Erikli Tart

Yazın bitmekte olduğunu yansıtan en güzel tariflerin başında gelir erikli tart. Az ve öz malzemeyle hazırlanır. Gevrek tart hamuru, fırınlandıkça karamelize bir tart alan mürdüm eriklerine ev sahipliği yapar.

Çayı sever, kahvesiz yaşayamaz. Pudra şekeri ilavesiyle bir tabloyu andıran hamur işi tarifi dilimler eşliğinde servis edilir.

Erikli Tart Tarifi

8 dilim

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

500 gram mürdüm eriği
1 yemek kaşığı esmer şeker

Tart hamuru için:

2 su bardağı un
1 adet yumurta sarısı
125 gram tereyağı
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı buzlu su
1/5 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

2 yemek kaşığı pudra şekeri

Püf noktası:

Kullanmış olduğunuz tereyağının soğuk olmasına dikkat edin. Küçük küpler halinde kestiğiniz tereyağı eklediğiniz tart hamurunu kısa sürede hazırlayın.

Un miktarını az miktarda azaltıp arttırabilirsiniz. Hamur tarifinde yer alan suyun soğuk olmasına özen gösterin.

Pişirme önerisi:

Tart kalıbını çok az miktarda tereyağıyla yağlayabilir ya da yağlı kâğıt kullanabilirsiniz. Tart hamurunun eşit oranda pişmesi ve daha gevrek olması için üzerini yağlı kâğıtla kapatıp ağırlık yapması adına bakliyatlarla kapattıktan sonra 20 dakika kadar fırınlayın, sonrasında eriklerle birlikte pişirmeye devam edin.

Nasıl Yapılır?

Tart hamuru için; un, pudra şekeri ve tuzu derin bir kapta karıştırın. Küçük parçalara böldüğünüz soğuk tereyağını ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın.

Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta ve soğuk su yardımıyla karıştırarak kısa sürede yoğurun.

Toparlanan hamuru streç filmle sarıp buzdolabında 25-30 dakika kadar dinlendirin.

Ortadan ikiye kestiğiniz eriklerin çekirdeklerini çıkartın. Hafifçe unlanmış mutfak tezgâhı üzerine aldığınız soğuk tart hamurunu bir merdane yardımıyla tart kalıbından daha geniş olacak şekilde açın, dikkatli bir şekilde kalıba yerleştirin.

Çatal ucu yardımıyla hafifçe deldiğiniz tart hamuru üzerine mürdüm eriklerini dikkatlice dizin. Esmer şeker serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hafif bir renk alıp meyveler suyunu salana kadar yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin.

Fırından çıkartıp oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra pudra şekeri ilavesiyle dilimler eşliğinde servis edin.