Ekmek Kadayıfı Darılmasın: Etimek Tatlısı

Evde kalan ince kesilmiş bayat ekmek dilimlerini de değerlendirebileceğimiz, adı üzerinde tuzsuz etimek dilimleri ile de kolaylıkla hazırlayabileceğimiz bir tatlı etimek tatlısı. Tatlımız malzeme listesinde de görüldüğü hayli ekonomik. Üstelik bu kolay tatlı tarifini arzu ettiğiniz meyvelerle de hazırlamanız mümkün. Hatta işin içerisine en sevdiğiniz muhallebiyi de katabilirsiniz.

etimek-tatlisi-tarifi

Kıtır Ekmekli Elma Tatlısı videomuzu hatırlayanlar olacaktır aranızda. Etimek tatlısı için onun daha geleneksel versiyonu diyebiliriz. Yapanlara şimdiden afiyet olsun.

9 dilim

Hazırlık süresi: 40 dakika

Pişirme süresi: 20 dakika

Malzemeler:

18 dilim tuzsuz etimek

Şerbeti için:

½ su bardağı toz şeker

300 ml. elma suyu

Ara katı için:

4 adet orta boy elma

1 tatlı kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı toz şeker

½ tatlı kaşığı tarçın

Kreması için:

1 paket toz krem şanti

1 su bardağı soğuk süt

100 gram labne peyniri

Üzeri için:

½ tatlı kaşığı tarçın

Püf noktası:

Etimeklerin tuzsuz olmasına özen gösterin.

Rendelenmiş elmaları kararmaması için çok az miktarda limon suyuyla karıştırıp bekletmeden soteleyin.

Pişirme önerisi:

Tatlıyı fırınlanmış, bayat tost ekmekleri ile de hazırlayabilirsiniz.

Krema yapımında koyu kıvamlı bir muhallebi hazırlayabilir, tatlının ara katı ve üst kısmında bu muhallebiye yer verebilirsiniz.

Elma ve şerbet içerisinde bulunan elma suyu yerine farklı mevsim meyveleri örneğin; ayva, bal kabağı, vişne, şeftali kullanarak da tatlıyı hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Etimek tatlısının kreması için; derin bir kaba aldığınız toz krem şantiyi soğuk süt ilavesiyle yüksek devirde çırpın. Kıvam alan kremaya, suyu süzülmüş labne peynirini katıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Soğuması için buzdolabına kaldırın.

Ara katı için; kabuğunu soyduktan sonra dört eşit parçaya bölüp çekirdekli kısımlarını temizlediğiniz elmaları rendenin kalın kısmıyla rendeleyin. Az miktarda tereyağı ve toz şeker ilavesiyle kısık ateşte soteleyip ocaktan aldıktan sonra tarçınla tatlandırın. Ilınması için bir kenarda bekletin.

Etimek tatlısının şerbeti için; küçük bir sos tenceresine aktardığınız elma suyu ve toz şekeri aralarda karıştırarak kaynatın.

Tuzsuz etimek dilimlerinin yarısını dikdörtgen bir servis kabının tabanına tek sıra halinde dizin. Hazırladığınız şerbet karışımıyla ıslatın. Şurubu içine çeken etimek dilimleri üzerine hazırladığınız elma püresini yayın.

Kalan ekmekleri üzerine dizip kalan şerbeti azar azar üzerlerine gezdirin. Şurubu içine çekmesi için kısa bir süre dinlendirin.

Tatlının üzerini önceden hazırladığınız kremayla kaplayıp soğuması için buzdolabında dinlenmeye alın. Son olarak üzerine tarçın serptiğiniz tatlıyı dilimler halinde servis edin.