Suyuna Ekmek Banılası: Etli Bezelye

Zaman taze bezelye zamanı mutfak dostları… Kabukları iri iri tanelerle dolup taşan bezelyeler; zeytinyağlı enginarın en yakın arkadaşı gibi gözükse de zeytinyağlısı da hazırlanan bezelye pirinç pilavına çok yakışıyor. Garnitür dediğimiz patates ve havuçla bir araya geldiğinde börek içi oluyor, haşlandığında patates püresine tat ve renk veriyor.

Bizim mutfakta hazırladığımız etli bezelye tarifi ise sulu yemek kategorisinden ana yemek olarak servis ediliyor, suyuna ekmek banmadan olmuyor.

Etli Bezelye Yemeği

5 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

1 kilogram taze bezelye

1 adet büyük boy kuru soğan

300 gram kuzu kuşbaşı eti

4 yemek kaşığı ayçiçek yağı

1 adet orta boy havuç

1 adet orta boy patates

2 su bardağı sıcak su

1 tatlı kaşığı domates salçası (arzuya göre)

1 çay kaşığı tuz

Pişirme önerisi:

Pişirme süresini kısaltmak adına düdüklü tencerede pişirebileceğiniz taze bezelyeyi tavuklu da hazırlayabilirsiniz.

Havuç ve patates küplerine arzuya göre haşlanmış mısır taneleri de ekleyebilirsiniz.

Servis önerisi:

İnce kıyılmış dereotu ilavesiyle servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Tek tek ayıkladığınız taze bezelyeleri bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün. Kuru soğanı küçük küpler halinde doğrayın.

Kabuklarını soyduğunuz havuç ve patatesi küçük küpler halinde kesin. Ayçiçek yağını derin bir tencerede ısıtın.

Kuzu kuşbaşı etlerini ekleyip yüksek ateşte renk alana kadar soteleyin. Kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleme işlemini sürdürün.

Havuç ve patates küplerini ekleyip karıştırın. Domates salçasını ilave edin. Kavrulmuş et ve kuru soğanlarla birlikte kısa süre pişirin.

Fazla suyunu süzdürdüğünüz taze bezelye, sıcak su ve tuzu ekleyip çok fazla karıştırmadan kısık ateşte bezelyeler yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.

Servis tabaklarına aldığınız hafif sulu kalan etli bezelye yemeğini sıcak olarak servis edin. Servis aşamasında arzuya göre ince kıyılmış dereotuna yer verin.