Sebzecilerin Gözdesi: Etsiz Türlü

Olur efendim, türlü dediğimiz vitaminini her türlü sebzeden alan anlı şanlı sebze yemeğimiz etsiz de olur. Gelin siz bize kulak verin.

Yaz menülerini süsleyen, mide ve hafiflik dostu türlü tarifini etsiz olarak zeytinyağlı hazırlıyoruz. Çeşitli sebzelerin yanı sıra mevsiminde sulu ve etli yaz domatesleri ile gücüne güç suyuna lezzet katıyoruz.

Hazırsanız güveç tencerelerini çıkartma vakti geldi diyoruz.

Etsiz Türlü Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 40 dakika

Malzemeler:

4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy patlıcan
2 adet orta boy kabak
3 adet orta boy patates
3 adet orta boy domates
200 gram taze fasulye
2 adet orta boy yeşil biber
6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Püf noktası:

Sebzeler su salacağı için çok fazla su eklememeye özen gösterin.

Mevsiminde sulu ve etli, bol miktarda domates kullandığınız zaman salça eklemeden de türlü hazırlayabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Daha lezzetli olması güveç tenceresinde pişirebilir ve az miktarda tereyağı ekleyebilirsiniz.

Arzuya göre önceden haşlayıp ilave ettiğiniz et ilavesiyle etli türlü hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Etsiz türlü hazırlamak için; uç kısımlarını kestiğiniz patlıcanları alacalı şekilde soyduktan sonra iri küpler halinde kesin.

Kabuklarını tamamen kestiğiniz kabak, domates, kuru soğan ve patateslere de aynı işlemi uygulayın. Uç kısımlarını alıp çekirdekli kısımlarını çıkardığınız yeşil biberleri halka halka dilimleyin.

Uç kısımlarını aldığınız taze fasulyeleri ortadan ikiye kesin. sarımsakları bütün olarak temizleyin. Domates salçasını, sıcak su ve baharatlar ilavesiyle karıştırın.

Güveç tenceresinin tabanına doğranmış kuru soğanları dizin. Yeşil biberler, taze soğan, doğranmış domates ve bütün haldeki sarımsakların yarısı ile devam edin.

Patates, patlıcan ve kabakları ilave ettikten sonra üzerlerini kalan domates küpleri ve sarımsaklar ile kaplayın.

Zeytinyağı ve baharatlarla çeşnilendirdiğiniz salçalı suyu sebzelerin üzerine gezdirin. Kapağı kapalı tencerede ve kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Sıcak olarak servis edin.