İspanyolca “Etin En Güzel Bölümü”: Fajita

Bonfileden hazırlanan etli hali ayrıca sevilir, tavuklusu da olur. Dumanı üzerinde sıcak sıcak, tortilla ekmekleri eşliğinde avokado sos, ekşi krema ve salsa sos ile servis edilir fajita. Meksika kökenli bir ana yemek tarifi olduğundan sos ve baharatları sever. Deniz mahsullü olanları bile hazırlanmaktadır. Taze kişniş yapraklarını ayrıca sever. Jülyen şeklinde kesilmiş renkli dolmalık biberler etli tarifin olmazsa olmazıdır. Fajitas olarak da anılan güzel, “fahitas” diye okunmaktadır.

İspanyolca “etin en güzel bölümü” manasını taşıyan bir yemek kötü olur mu hiç?

Fajita Tarifi

2 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

400 gram bonfile

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 adet orta boy kuru soğan

1 adet kırmızı dolmalık biber

1 adet sarı dolmalık biber

1 adet yeşil dolmalık biber

2 diş sarımsak

1 adet soğan suyu

1 tatlı kaşığı soya sosu

½ çay kaşığı ince çekilmiş deniz tuzu

½ çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Püf noktası:

Etleri inceltip önceden marinasyon karışımında bekletmeniz tarifin lezzetini arttıracağı gibi pişirme süresini de kısaltacaktır.

Pişirme önerisi:

Biftek etiyle hazırladığınız fajita’yı arzuya göre uzun ince şeritler halinde kesilmiş fileto tavukgöğsüyle de hazırlayabilirsiniz.

Servis önerisi:

Sıcak sıcak servis ettiğiniz fajita’yı; tortilla ekmekleri, süzme yoğurt (ekşi krema sos da olur), guacamole sos eşliğinde servis edin.

Nasıl Yapılır?

İnceltip uzun ince şeritler halinde kestiğiniz bonfileyi, ince çekilmiş deniz tuzu ve taze çekilmiş tane karabiberle lezzetlendirin.

Soğan suyu, soya sosu, ince ince dilimlenmiş sarımsak ve zeytinyağı ilavesiyle harmanladıktan sonra üzerini streç filmle kaplayıp buzdolabında dinlendirin.

Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız renkli dolmalık biberleri, etlerle uyumlu olacak şekilde doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı yarım ay şeklinde kesin.

Mümkünse kalın tabanlı döküm bir tavayı ocakta ısıtın. Az miktarda sıvı yağ ekleyip ısıttıktan sonra kuru soğanları katıp yüksek ateşte sotelemeye başlayın. Renkli biberleri ekleyip soteleme işlemini sürdürün.

Hafif bir renk alan ve diriliklerini az da olsa muhafaza eden sebzeleri ayrı bir tabağa alın. Marinasyon karışımında bekleyen etleri alıp aynı tavada renk alana kadar pişirin.

Pişirme işlemi sonrasında sote sebzeler ve jülyen etleri önceden ısıttığınız sıcak bir servis kabına alıp sıcak olarak servis edin.