Farklılık Arayanlara: Fıccın Nedir, Nasıl Yapılır?

Ülkemizin her bir yöresi geniş bir mutfak kültürüne sahip. Çerkez mutfağı da keşfedilmesi
gereken mutfaklardan biri. Siz de farklı tarifler uygulamaktan ve onları keyifle tatmaktan
heyecan duyanlardansanız böyle buyurun.

Çerkez mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan, fıççın ve Çerkez böreği isimleriyle de
anılan fıccın nedir, nasıl yapılır; yazımızın devamında sizin için mercek altına aldık.
Buyurun, kendine hayran edip bundan sonraki çay keyiflerinin aranan lezzeti olacak fıccın
hakkında merak edilenlere…

1. Fıccın Nedir?

Öncelikle bu farklı ismin derinine inmeye ne dersiniz? “Fıccın” ismini duyunca dilinize
dökülen ilk soru “O ne demek?” oluyorsa hemen açıklayalım. Fıccın, et veya etli ekmek
anlamına geliyor. Zaten fıccın da iki hamur arasına eklenen bolca kıymalı harçla hazırlanıp
sevdalılarının beğenisine sunulan bir lezzet oluyor.

2. Fıccın Nasıl Yapılır?

Bugünkü sofranızda Çerkez mutfağına lezzet dolu bir yolculuk yapmak ister Çerkez
konuklarınızı şaşırtmaya karar verirseniz fıccın yapılışını sizin için anlattık. İşte, fıccın tarifi:

  •  Uygun bir kap içerisinde 1 su bardağı ılık süt, 1 instant maya ve 2 tatlı kaşığı şekeri
    karıştırın.
  •  Ardından 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 çay kaşığı tuz, 2 yumurta akını ekleyip tekrar
    karıştırın.
  •  2 yemek kaşığı yoğurt ve 4,5 su bardağı unu kontrollü olarak ekleyip tekrar
    karıştırın.
  •  Hamurun ne çok sert ne de çok yumuşak olmamasına dikkat edin.
  •  Hazırladığınız hamuru yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.
  •  Diğer yandan gerekli iç malzemeyi hazırlamaya başlayın.
  •  2 domates, 1 kırmızı biber, 4-5 yeşil biber, 1 büyük soğan ve 3 diş sarımsağı
    rondodan geçirin.
  •  Oluşan karışımı 400 gram az yağlı kıymaya ekleyin.
  •  1 tatlı kaşığı tuz, 2 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberi, yarım çay
    bardağı sıvı yağ ve 1 çay bardağı suyu da ekleyip karıştırın.
  •  İç harcı hazırladıktan sonra tekrar hamur hazırlığına geçebilirsiniz. Dinlenen
    hamurdan 3 adedi daha büyük olacak şekilde 6 adet beze yapın.
  •  İlk bezeyi merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın.
  •  Tepsiyi yağlayıp hamuru yerleştirin.
  •  Üzerine iç harcı yayarak ekleyin.
  •  İkinci bezeyi de açıp içi harcı üzerine kapatın.
  •  Alt ve üst hamuru parmak uçlarınızla yapıştırın.
  •  Aynı işlemleri tepsi tamamen dolana kadar devam ettirin.
  •  Son olarak üst hamura bir delik açıp yumurta sarısı ve tereyağı sürün.
  •  200 dereceye ayarladığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve dilimleyip servis
    edin. Afiyet olsun.

 

Hamur ve pasta malzemeleri için siparişlerinizi Migros Sanal Market’ten vermek istiyorsanız hemen tıklayın!