Gün Kurtarır, Yüz Güldürür: Fırında Köfte Patates

Yediden yetmişe, herkesin sevdiği bir tarif fırında köfte patates. Anne köftesi kurallarınca hazırlanan kıyma harcına arzu edilen şekil verilir, nar gibi kızaracak olan patatesler bir bir dilimlenir. Domates salçasının rengini kattığı sos hazırlanır, piyazlık doğranmış kuru soğan lezzet arttırıcı olarak görev yerini çoktan almıştır. Tüm bu malzemeler bir araya gelip fırında pişiyor, hafif sulu olarak servis ediliyor.

Köfteleri pratik bir şekilde hazırlamak isteyen çalışan anneler, yeni evliler, bekarlar sizi de unutmadık. Destek kuvvet olarak birbirinden lezzetli ve farklı formlarda hazırlanan Uzman Kasap köfte ve diğer et ürünlerini sizler için hazır ettik. Şimdiden afiyet olsun.

Köfte Patates Yemeği Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

4 adet orta boy patates
1 adet büyük boy kuru soğan
1 adet büyük boy domates
2 adet orta boy yeşilbiber
1 dal biberiye
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1,5 su bardağı sıcak su
½ çay kaşığı tuz

Köfte harcı için:

600 gram orta yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı galeta unu
4 dal maydanoz
½ çay kaşığı kimyon
¼ çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

Pişirme önerisi:

Hazırladığınız köfte harcına damak tadınıza uygun olan taze ve kuru baharatları katabilir, galeta unu yerine bayatladıktan sonra ufalanmış ekmek içi kullanabilirsiniz.

Köfteleri, yassı ya da yuvarlak arzu ettiğiniz şekillerde hazırlayabilir; patatesleri halka halka ya da dilim dilim kesebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kabuğunu soyduğunuz patatesleri fazla nişastasını bırakması için su dolu bir kapta bekletin. Lezzet vermesi adına pişirme işlemi sırasında kullanacağınız kuru soğanı ince ince piyazlık doğrayın. Uç kısmını aldığınız domatesi halka halka dilimleyin. Yeşilbiberleri bütün olarak bırakın.

Köfte harcını hazırlamak için; derin bir kâseye aktardığınız orta yağlı kıymayı, yumurta, rendelenmiş kuru soğan, incecik kıyılmış maydanoz yaprakları, galeta unu ve baharatları ekleyip yoğurmaya başlayın.

Kıvam alan köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.

Piyaz şeklinde doğranmış kuru soğanı ısıya dayanıklı fırın kabının tabanına eşit olarak dağıtın. Durulayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz patates dilimleri ve hazırladığınız köfteleri sırasıyla dizin. Domates dilimleri ve yeşilbiberleri ekleyin. Arzuya göre yemeğe farklı bir tat katacak ayıklanmış biberiye dallarını katın.

Yemeğin sosu için; küçük bir kapta karıştırdığınız domates salçası, sıcak su, ayçiçek yağı ve tuzu fırın kabında bulunan köfte ve patateslerin üzerine gezdirin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika kadar pişirip arzuya göre pirinç pilavı eşliğinde sıcak olarak servis edin.