Sağlıklı Fast Food: Fish and Chips

Beyaz etli ve fileto çıkartılabilen kılçıksız balıklarla hazırlanabilen, İngiliz mutfağına ait bir tarif fish and chips. Olmazsa olmaz püf noktası; kaplama harcında kullanılan malzemelerin soğutulduktan sonra kullanması ve ayçiçek yağının kızgın olması.

Parmak şeklinde kızartılmış patatesler eşliğinde servis edilen çıtır balıklar, genel olarak servis önerisinde paylaştığımız tartar sos eşliğinde servis ediliyor.

Fish and Chips Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

500 gram mezgit fileto
3 adet orta boy patates

Kaplama harcı için:

3/4 su bardağı un
3 yemek kaşığı mısır nişastası
2 adet yumurta
200 ml. maden suyu
100 ml. süt
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı karabiber

Kızartmak için:

2 su bardağı ayçiçek yağı

Püf noktası:

Kaplama harcında kullandığınız malzemelerin soğuk, kızartma yağının sıcak olmasına özen gösterin.

Fileto mezgit balığının deri ve kemik kısımlarının ayrılmış olmasına özen gösterin.

Pişirme önerisi:

Baharat olarak tuz ve karabiber yanı sıra sarımsak tozu ve toz kırmızı biber kullanabilirsiniz.

Kaplama harcını buzdolabında soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz.

Servis önerisi:

Mayonez, kapari çiçeği, ince çekilmiş dereotu, salatalık turşusu ve tuz ilavesiyle hazırladığınız tartar sos eşliğinde servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Elenmiş un, mısır nişastası, yumurta, maden suyu, süt ve baharatları derin bir kaba alıp bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Soğuması için buzdolabına kaldırın.

Mezgit balıklarının deri ve kılçık kısımlarını çıkartın. Kabuklarını soyduğunuz patatesleri bol suda yıkayıp duruladıktan sonra parmak şeklinde doğrayın.

Fileto mezgit balıklarını; patateslerle uyumlu olacak şekilde, ince uzun şeritler halinde kesin.

Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Mezgit balıklarını hazırladığınız karışıma bulayıp derin yağda, hafif bir renk alana kadar kızartın.

Fazla yağını bırakması için kağıt havlu serili bir servis tabağına aldığınız balıkları kısa bir süre dinlendirin.

Patatesleri ekleyip altın sarısı bir renk alana kadar kızartın, fazla yağını bırakması için balıklarla birlikte dinlendirin.

Ilık olarak, arzuya göre önceden hazırladığınız tartar sos eşliğinde servis edin.