Fransız Mutfağının Gözdesi: Tarte Tatin Nedir?

Tarte tatin, çıkış noktası Fransa olup güzel lezzetiyle tüm dünyayı etkisi altına
almayı başaran bir lezzet. Gelin, Fransız mutfağının en sevilen tatlılarından olan
tarte tatini daha yakından tanıyalım. İşte, tarte tatin hakkında merak edilenler…

1. Tarte Tatin Nedir?

Karamelize edilen meyve, tereyağı ve şekerin hamur işiyle buluştuğu bir tatlı
çeşididir. 1880’lerin başında Paris’in güneyindeki bir hotelde Stephanie ve
Caroline Tatin isimli iki kız kardeşin hazırladıkları tarifi yanlışlıkla hafif
yakmaları sonucunda karamel tadını almmasıyla keşfedilmiştir. Yanık sonucu
oluşan karamelize lezzet çok sevilmiş ve klasik bir lezzet haline gelmiştir. Kısa
zamanda tüm dünyaya yayılmış, birçok mutfaktaki yerini garantilemiştir.

2. Tarte Tatin Yapımında Hangi Meyveler Kullanılır?

Tarte tatin, genellikle portakal ya da elma dilimleriyle yapılması tercih edilen bir
tatlıdır. Ancak farklı meyveseverlerin de kalbini kırmayıp en lezzetli halini
sunacağını söylemek mümkündür. Siz de tarte tatin yapımında dilediğiniz
mevsim meyvelerinden yararlanıp farklı lezzet sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

3. Tarte Tatin Farkı Nedir?

Tarte tatinin Fransa’da ortaya çıkıp dünyaya yayılan bir lezzet olmasının sırrı
nedir sizce? Tarte tatini diğer tatlılardan ayıran en belirgin özelliği, karamelize
olmasının yanı sıra meyve dilimlerinin hamurun içinde ya da üstünde yer
alması yerine tepsinin dibine dizilmesidir. Bu sayede yükselen fırın sıcaklığı
meyvelerin lezzetini iyice salmasını ve tatlının daha büyüleyici olmasını sağlar.
Pişirildikten sonra ters yüz edilerek dilimlenir ve servis edilir.

4. Tarte Tatin Nasıl Yapılır?

Farklı mı farklı, tatlı mı tatlı tariflere ilgi duyuyor; Fransa mutfağına karşı da hiç
boş hissetmiyorsanız tarte tatin tarifini evde denemenizin zamanı gelmiş
olabilir. Peki, nasıl? Buyurun, tarte tatin tarifimize:

  •  İlk olarak 3 adet kırmızı ve 3 adet yeşil elmanın kabuklarını soyun.
    Elmaları dört parçaya bölerek çekirdeklerini alın.
  •  Yarım su bardağı su ve 1 su bardağı şekeri derin bir tava içerisine alın.
    Üzerine 2 yemek kaşığı tereyağını ilave edip orta ateş üzerinde
    kaynamaya bırakın.
  •  Karışım karamel rengini almaya başladığında dilimlediğiniz elmaları
    ekleyin.
  •  Yumuşayan elmaları, sosuyla birlikte tart kalıbının tabanına dökün.
  •  Elmaları düzenli ve sık bir şekilde yerleştirmeye çalışın.
  •  Oda sıcaklığında bekleyen ve çözülen 6 adet milföy hamurunu unlanmış
    mutfak tezgahına alın ve yan yana dizin.
  •  Milföyleri merdane yardımıyla yuvarlak bir şekilde açın ve tart kalıbından
    büyük olmasını sağlayın.
  •  Açtığınız tart hamurunu soğuyan elma dilimlerinin üzerine yerleştirin.
  •  Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
  •  Pişen tartı ters çevirerek servis tabağına alın ve dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.

 

Fırın ve pastane ürünlerini Migros Sanal Market’ten satın almak için hemen tıklayın.