Kahvaltılara Layık: Gözleme

Patatesli-peynirli olur, istenirse kıymalı ya da ıspanaklı da olur. Pek sevilir, çok beğenilir; bir bardak buz gibi ayran eşliğinde keyfi çıkartılır. Arzuya göre çay eşliğinde keyfine varılır. Kısa süre mayalanan hamur yanı sıra incecik açılmış hazır yufkalar ile de hazırlayabileceğiniz gözleme tarifimiz kahvaltı sofranıza çok yakışacak.

Gözleme Tarifi

4 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

Malzemeler:

2 su bardağı un
¾ su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz

İç harcı için:

2 adet orta boy haşlanmış patates
½ su bardağı lor peyniri
½ çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı karabiber

Ara katlara sürmek için:

3 yemek kaşığı tereyağı

Püf noktası:

Kulak memesi yumuşaklığında hazırladığınız hamuru, üzerine hafif nemli bir bez kapatıp oda sıcaklığında 20-25 dakika kadar dinlendirin.

Kabuklu bir şekilde haşladığınız patatesleri, sıcağı sıcağına püre haline getirip baharatlarla karıştırın. Arzuya göre kullandığınız baharatların çeşit ve miktarını arttırın. Pişirme işlemini kısık ateşte devam ettirmeye özen gösterin.

Pişirme önerisi:

Hafif bir renk alana kadar pişirip ocaktan aldığınız gözlemelerin üzerine tereyağı yerine az miktarda zeytinyağı da sürebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Gözleme hamurunu hazırlamak için; elenmiş unu derin bir karıştırma kabına alın. Tuz ekleyip harmanlayın. Yavaş yavaş eklediğiniz ılık su ilavesiyle toparlanana kadar yoğurmaya başlayın.

Toparlanan ve kulak memesi yumuşaklığında kıvam alan hamuru, oda sıcaklığında 20-25 dakika kadar dinlendirin. Hamurları yağlamak için kullanacağınız tereyağını kısık ateşte eritip yüzeye çıkan süt köpüklerini dikkatli bir şekilde alın.

İç harcı için; sıcağı sıcağına haşladığınız patateslerin kabuklarını soyup bir çatal ya da aparat yardımıyla püre haline getirin. Lor peyniri ve baharatlar ilavesiyle karıştırın.

Dinlenen hamuru dört eşit parçaya bölüp hafifçe unlanmış bir mutfak tezgâhı üzerinde, oklava yardımıyla yuvarlak şeklinde açın.

Üzerlerini eritilmiş tereyağı ile hafifçe yağlayıp hazırladığınız patatesli ve lor peynirli harcı orta kısımlarına paylaştırın. Öncelikle kenar kısımlarını ortaya ardından uzun kenarlarını tekrar içe doğru katlayıp kare şeklini verin. Kenar kısımlarını hafifçe bastırıp sabitleyin.

Hafifçe yağladığınız yanmaz-yapışmaz tabanlı tavaya yerleştirdiğiniz gözlemeyi, diğer yüzünü de hafifçe yağlayıp arkalı önlü ters çevirip hafif bir renk alana kadar pişirin.