Bayramlık Tat: Gül Şurubu

Hazırlık süresi kısa gibi gözükse de oldukça meşakkatli bir işlem gerektiriyor gül şurubu tarifi. Sonrasında uzun bir süre saklanıp soğuk su ilavesiyle çoğaltılarak servis yapılıyor. Önemli olan seçtiğiniz güllerin kokulu olması ve püf noktalarına harfiyen uymanız.

Bu bayram evinize gelecek olan konuklarınıza Türk kahvesi yanında gül şurubu ikram edebilirsiniz.

Gül Şerbeti Tarifi

6 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika

Malzemeler:

600 gram kokulu, pembe gül yaprağı
6 su bardağı toz şeker
25 gram limon tuzu
1 adet taze sıkılmış limon suyu
500 ml. su

Püf noktası:

Tek tek ayırdığınız pembe gül yapraklarının beyaz kısımlarını dikkatli bir şekilde kopardıktan sonra bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürün. Gül yapraklarının tomurcuk kısımları ve ilaç kalıntılarından ayrılmış için bu önemli.

Servis önerisi:

Hazırladığınız şurubu, soğuk olarak nane yaprakları eşliğinde servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Ortadan ikiye kestiğiniz limonun suyunu sıkın. Dikkatli bir şekilde tek tek ayıkladığınız gül yapraklarının beyaz kısımlarını alın.

Bol suda yıkadığınız gül yapraklarının fazla suyunu süzdürün. Kapaklı bir kavanoza aldığınız gül yaprakları üzerine, 250 ml. su ile karıştırdığınız limon tuzu ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin.

Gül rengi ve kokusunun çıkması için kapağı kapalı kavanozda ve güneş gören bir yerde bir hafta kadar bekletin.

Bu sürenin sonunda renk ve kokusunu veren gül yapraklarını kavanozdan alın. Elde ettiğiniz kırmızı renkli özü süzdürün. 3 su bardağı toz şekeri ekleyip karıştırın.

Kalan toz şekeri de bir kenarda bekleyen 250 ml. suya katıp yavaş yavaş karıştırarak eritin. Her iki karışımı geniş bir kapta karıştırdıktan sonra tülbent yardımıyla süzüp temiz bir şişeye doldurun.

Hava almayacak bir şekilde, ağzını sıkıca kapattığınız şişeyi; serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin.

Servis bardaklarına bir miktar gül şurubu koyup üzerine soğuk su ve buz ekledikten sonra bekletmeden servis yapın.