Hangi Sebze Ne Kadar Sürede Pişer?

Hayatın her alanında zamanla yarışıyoruz. Yemek pişirme konusu da bunlardan biri. İstediğimiz yemeğin ne kadar sürede pişmesi gerektiğini net olarak bildiğimizde daha sağlıklı ve lezzetli sonuçlara ulaşabilmemiz de mümkün hale geliyor. Sıradaki yazımızda tam da bu konuya değinmek istedik ve bazı sebzelerin ideal pişme sürelerini sizin için derledik.
Vitaminlerini kaybetmeden, lezzetine lezzet katarak hangi sebzeyi hangi pişirme yöntemiyle ne kadar pişirmeniz gerektiğine gelin birlikte bakalım:

Havuç

Bugs Bunny’nin bayıla bayıla tükettiği havuç, vücudumuz ve özellikle de göz sağlığımız için son derece faydalı. O halde havucu hayatımıza daha çok katmak ve onu doğru bir şekilde tüketmek gerekir. Peki nasıl? Havucun tavsiye edilen, en sağlıklı tüketim şekli çiğ olarak yemek; ancak bunun yanı sıra buharda, haşlama ve fırınlama gibi pişirme yöntemleri de ideal tercihler arasında yer alıyor. Havucu doğradıktan sonra:

  • 7-9 dakika haşlayarak
  • 10-13 dakika buharda pişirerek
  • 40-45 dakika kadar 180 derecede fırınlayarak lezzete ve vitamine doyabilirsiniz.
  • Ispanak

Bu kez de Temel Reis’in bayıla bayıla tükettiği sebzeden bahsetmeye ne dersiniz? Elbette ıspanak! Çinko, protein, birçok vitamin ve özellikle de demir açısından zengin olan ıspanaktan bolca tüketmeniz gerektiğini biliyorsunuz; peki nasıl tüketmelisiniz?
Ispanak içeriği açısından güçlü olsa da yaprakları açısından güçsüz bir yapıya sahip olduğu için kısa sürede pişebilir. Bu nedenle uzunca bir pişme süresi yerine kısa bir sürede pişirmeyi tercih ederek ıspanağın antioksidan değerlerini yükseltebilirsiniz. Ispanağı 2 dakika boyunca buharda pişirdikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Patates

Hangi hali ile olursa olsun sofraların vazgeçilmezi olan patates; rahat bir sindirim sağlaması, strese karşı birebir olması gibi yararlarıyla tüketilmesi ideal besinler arasında yer alır. Hangi pişirme yöntemi ile pişirilirse pişirilsin damaklara layık olan patates peki hangi yöntemle ne kadar sürede pişirilmelidir? Patatesi doğradıktan sonra:

  • 20-25 dakika kızartarak
  • 35 dakika buharda pişirerek
  • 40-60 dakika haşlayarak
  • 25-30 dakika kadar 180 derecede fırınlayarak lezzete ve vitamine doyabilirsiniz.
  • Taze Fasulye

Yaz sebzelerinin arasında en lezzetli seçeneklerden biri olan taze fasulye; hazımsızlığı giderme, kolesterolü düzenleme, kemik gelişimine fayda sağlama gibi birçok özelliği ile oldukça önemli; ancak bu özelliklerinden tam olarak yararlanabilmek için pişirme aşamasını başarı ile tamamlamak gerekiyor. Taze fasulyeyi temizledikten sonra:

  • 15-25 dakika kadar buharda pişirerek
  • 10-12 dakika kadar kavurarak
  • 30-40 dakika kadar fırınlayarak
  • 10 dakika kadar kızartarak
  • 30-40 dakika kadar haşlayarak lezzete ve vitamine doyabilirsiniz.
  • Turp

Bolca su içeren yapısı, hastalıklardan koruyan vitaminli içeriği ile turp; sofraların vazgeçilmezidir. Çiğ olarak rahatça tüketilebilen turp, illa ki pişirilip de tüketilmek isteniyorsa dilimledikten sonra:

20 dakika kadar kızartarak

20-30 dakika buharda bırakarak

40-80 dakika haşlayarak

Folyo ile kapladıktan 1 saat kadar 180 derecede fırınlayarak  lezzete ve vitamine doyabilirsiniz.