Hep Kızartma Olmaz: Haşlama İçli Köfte

İçerisinde kavrulmuş kıymalı, bol soğanlı o da yetmezmiş gibi ceviz içli, bol baharatlı harcı. Onu sarıp sarmalayan ince bulgurlu ve irmikli dış harcı… İkisi birlik olduğunda ortaya çıkan lezzet patlamasının da adı içli köfte oluyor malumunuz. Kâh kızartılıyor, kâh haşlanıyor. Ama inanın tarifi yöreden yöreye değişiklik gösteren haşlama içli köfte de bir o kadar lezzetli oluyor.

Üzerine de tereyağlı nane ve sarımsaklı yoğurt gezdirdiğimizde oldu bu iş. Sizleri de bekleriz.

Haşlama İçli Köfte Tarifi

18-20 adet

Hazırlık süresi: 45 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

İç harcı için:

3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
2 diş sarımsak (arzuya göre)
250 gram orta yağlı kıyma
½ demet maydanoz
½ tatlı kaşığı kimyon
½ tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber

Dış harcı için:

1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 adet yumurta
¾ su bardağı ılık su
½ tatlı kaşığı tuz

Köfteleri haşlamak için:

2 litre sıcak su
1 çay kaşığı tuz

Püf noktası:

İçli köftenin dış harcına eklediğiniz ılık suyu azar azar ve kararında eklemeye özen gösterin. Arzuya göre az miktarda biber ya da domates salçası ilave edin.

İçli köfte harcına ellerinizi hafifçe ıslatarak şekil verin, içli köfte harcını soğuttuktan sonra kullanın.

Adet sayısı hazırladığınız içli köftelerin büyüklerine göre değişiklik gösterebilir.

Pişirme önerisi:

Hazırladığınız iç harca arzuya göre ince çekilmiş ceviz içi ya da file Antep fıstığı ekleyebilirsiniz.

Servis önerisi:

Haşlama içli köfteleri arzuya göre ince uzun şekillerde de hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kabuğunu soyduğunuz kuru soğan ve sarımsakları küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları ekleyip kısık ateşte hafif bir renk alana kadar kavurun.

Ayıklayıp bol suda yıkadığınız maydanoz yapraklarını ince ince kıyın. Kavrulmakta olan soğanlara orta yağlı kıymayı ekleyip yüksek ateşte renk alana kadar kavurun.

Baharat ve arzuya göre ekleyeceğiniz ince çekilmiş ceviz içini kattıktan sonra pişirme işlemini kısa süre daha sürdürün. Ocaktan aldığınız iç harca ince kıyılmış maydanoz yapraklarını katıp soğuması için bir kenarda bekletin.

Dış harcı için; geniş bir tepsiye aldığınız ince bulgur, irmik ve tuzu karıştırın. Yumurta ekleyip kaşık yardımıyla karıştırın. Azar azar ılık su eklediğiniz karışımı, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırdığınız dış kaplama harcını tepsiye dizip üzerine nemli bir bez kapattıktan sonra şişip kıvam alması için bekletin.

Ellerinizi suyla ıslattıktan sonra porsiyonlara ayırdığınız dış kaplama harçlarının orta kısımlarını başparmak yardımıyla hafifçe açın. Orta kısımlarını önceden hazırlayıp soğuttuğunuz kıymalı iç harçla doldurup dikkatli bir şekilde kapatın.

Derin bir tencerede kaynattığınız tuzlu suya parti parti bıraktığınız içli köfteleri suyun yüzeyine çıkana kadar haşlayın. Delikli bir kepçe yardımıyla fazla suyunu süzerek servis tabağına çıkarttığınız haşlama içli köfteleri arzuya göre eritilmiş tereyağı ve çırpılmış yoğurt eşliğinde servis edin.