Helvalı Tarifler

Çoğu zaman yemek yeme sebebimiz, yemek sonrası buluşmak için sabırsızlandığımız tatlı ritüelinde sıra. Ve Türk mutfağının geleneksel tatlılarından sıcak helva var sırada. Tam tadına tam kıvamında tariflerimizi mutlaka denemelisiniz.

portakalli-irmik-helvasi-tarifi

Sıcak Helva Tarifi

  • 500 gr tahin helvası
  • 2 çay bardağı süt.
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu.
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi.

Küçük parçalara ayırdığınız sade tahin helvasını derin bir karıştırma kabına alın.
Oda sıcaklığında süt, tereyağı, taze sıkılmış limon suyu ve rendelenmiş limon kabuklarını rendeleyin.
Tüm malzemeyi çatal yardımıyla ezip iyice karıştırın. Arzuya göre blender yardımıyla püre haline getirin. Isıya dayanıklı toprak bir kaba aldığınız helvayı; önceden ısıtılmış 220 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarır çıkarmaz sıcak olarak servis edin.

helva-tarifleri_

Havuçlu İrmik Helvası Tarifi

  • 1 su bardağı irmik
  • 2-3 orta boy havuç
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı süt

Önce tavamızı kızdırıp sıvı yağı kızdıralım sonra tereyağını eritelim ve ardından irmiği ekleyelim. Kokusu çıkana kadar kavuralım. Şeker ilave edip 3-4 dakika kavuralım. Rendelenmiş havuçları da karışıma ekleyerek kavuralım. Tuz, tarçın, karabiber ve istenirse vanilya ekleyerek şöyle bir karıştıralım. Sütü ekleyip dibinin tutmaması için arada karıştırarak göz göz olunca ocaktan alıp kapak kapatıp 20-25 dakika demlendirip dilediğiniz kalıba bastırarak yerleştirip, Antep fıstıklarıyla istediğiniz şekli vererek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

havuclu-irmik-helvasi

Glutensiz İrmik Helvası Tarifi

  • 4 Yemek kaşığı Tereyağ
  • 2 Su bardağı Süt
  • 1 Su bardağı Şeker
  • 2 Su bardağı Su

glutensiz-irmik-helvasi

Öncelikle tereyağını ve sıvı yağı tavaya koyun. Tereyağı erir erimez hemen irmiği dökün. Sürekli karıştırarak irmiği kavurun. Kavrulan irmiğin kokusunu aldığınızda kenarda bekleyen kaynar süt ya da suyu ekleyin. Bu aşamada hızlı karıştırın, tel çırpıcı ile daha rahat karıştırabilirsiniz. Ardından şekerini ilave edin. Şeker eriyinceye kadar karıştırıp ateşten alın.

Hurmalı Helva Tarifi

·      1 kg hurma

·      1 çorba kaşığı tereyağ

·      1 su bardağı süt

·      1 çay bardağı ceviz içi

 

Hurmaları yıkayarak çekirdeklerini çıkarın, tencereye tereyağını koyun. Yağ eriyince hurmaları atarak eze eze kavurun. Hurmalar tamamen şeklini kaybedince sütü ekleyin, karışım sütü çekene kadar pişirin. Helvayı düz servis tabağına yayarak koyun. Üzerine ceviz serperek servis edebilirsiniz.

Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi

  • 500g irmik
  • 1 paket margarin veya tereyağı (250g)
  • Fıstık

İçi için:  Sade dondurma

dondurmali-irmik-helvasi

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı

Tencereye tereyağı ve fıstığı koyun, fıstıklar hafif pembeleşince irmiği ilave edin. 1-2 dakika daha hafif ateşte kavurun. Su, şeker ve sütü karıştırıp ılıtın. Isısının soğuğa yakın olmasına özen gösterin. Malzemeyi tencereye irmiklerin üstüne dökün ve karıştırın. Yarım saat kadar dinlendirin. Dinlenen helvayı ara ara karıştırıp kaşıkla sıkıştırarak tel tel olmasını sağlayın. Yuvarlak bir kâseye helvadan bir miktar alıp kasenin tabanını ve kenarlarını malzemenizle kaplayın. Kâseyi ters çevirip dondurma ile servis edin.

Fırında Tahin Helvası Tarifi

  • 250 gr sade helva
  • Helvayı ıslatacak kadar süt (Yaklaşık 1-1,5 çay bardağı)
  • 1-2 damla limon suyu

firinda-helva

Tahinli helvayı geniş bir kaba alıp süt ile iyice ezerek kıvam almasını sağlayın. Hiç topak kalmayacak şekilde karıştırdığınız sütlü helvaya limon suyunu ekleyin ve karıştırın. Dilerseniz oval güveç kaplarına, dilerseniz porsiyonluk olması için sufle kaplarına paylaştırabilirsiniz.150 derecelik ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirip sıcak olarak servis yapın.