Enfes Sosuyla: Hurmalı Islak Kek

Hurmalı muffin, hurmalı salata, hurmalı sütlaç sonrasında sırada hurmalı ıslak kek var. Fırından çıkan sıcak kekin üzerine gezdirilen kremalı, esmer şekerli, tereyağlı ve vanilyalı sos da cabası. Hurma püresi sayesinde az miktarda esmer şeker ilavesiyle hazırlanan hurmalı ıslak kekimiz adeta karamel tadında.

Hurmalı ıslak Kek Tarifi

12 dilim

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 50 dakika

Malzemeler:

250 gram hurma

1 su bardağı su

2 yemek kaşığı tereyağı

3 adet yumurta

¾ su bardağı esmer şeker

1,5 su bardağı un

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Sosu için:

200 gram krema

50 gram tereyağı

175 gram esmer şeker

1 paket vanilya

Püf noktası:

Sos yapımında kullandığınız malzemeleri çok fazla karıştırmadan kısık ateşte kaynatın.

Pişirme önerisi:

Hazırladığınız kek karışımını porsiyonluk muffin kalıplarında pişirebilir, servis esnasında üzerine sos gezdirebilirsiniz.

Servis önerisi:

Bir top sade dondurma eşliğinde sunum yapabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Uç kısımlarını alıp uzunlamasına kestiğiniz hurmaların çekirdeklerini çıkartın. Su ilavesiyle 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatın.

Ocaktan aldığınız karışımı tereyağı ilave ettikten sonra kapağı kapalı şekilde 10-12 dakika kadar demlendirin.

Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta ve vanilyayı küçük bir kâsede çırpın.

Demlenen hurmalı ve tereyağlı karışımı blender yardımıyla püre haline getirin. Un ve esmer şekeri ayrı bir kâsede karıştırın.

Çırpılmış yumurtalara hurma püresi, un ve esmer şeker karışımını ekleyip bir çırpıcı yardımıyla bir tur karıştırın.

Hazırladığınız kek hamurunu yağlı kağıt serili fırın kabına aktarıp üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika kadar pişirin.

Servis sırasında kullanacağınız sos için; küçük bir sos tenceresine aldığınız krema, tereyağı, esmer şeker ve vanilyayı kısık ateşte kaynattıktan sonra ocaktan alın.

Fırından çıkartıp servis tabağına aldığınız kekin üzerine hazırladığınız sosu gezdirip dilimler eşliğinde servis edin.