Şölen Sofralarına Yakışır: İç Pilavlı Tavuk

Tavuk dolma ya da iç pilavlı tavuk olarak da bilinen bütün tavuk tarifinde; tereyağı ve zeytinyağı ilavesiyle bol kuru soğanlı iç pilav hazırlanıyor. Baharatlar, dolmalık fıstık ve kuş üzümü, pilavın lezzetine lezzet katıyor. Önceden ısıtılmış fırında pişen tavuk, nar gibi kızarması için ayrıca soslanıyor ve pişirme işlemi tamamlandıktan sonra kalan iç pilavla birlikte derin bir servis tabağında sıcak olarak servis ediliyor. Gelelim püf noktalarına.

Bu arada küçük bir hatırlatma yapalım. Sofraların sultanı tabaklı bütün piliç, 18-31 Mayıs Migroskop döneminde indirimde!

ic-pilav-tavuk-tarifi

5 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 90 dakika

Malzemeler:

1 adet bütün tavuk

İç pilavı için:

2 adet orta boy kuru soğan

1,5 yemek kaşığı tereyağı

1,5 yemek kaşığı zeytinyağı

1,5 su bardağı baldo pirinç

2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1,5 su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı tarçın

½ çay kaşığı karabiber

½ tatlı kaşığı nane

Üzeri için:

1 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

1 çay kaşığı tatlı toz kırmızıbiber

½ çay kaşığı tuz

Püf noktası:

Hazırladığınız iç pilav, fırında da pişmeye devam edeceğinden sıcak su oranını maksimum 1’e 1 ölçüde ayarlayın. Kullanacağınız pilavlık pirinci önceden sıcak suda bekletebilirsiniz.

Sap kısımlarını ayıkladığınız kuş üzümlerini, kumunun çıkması için önceden ılık suda bekletip duruladıktan sonra pilav yapımında kullanın.

Pişirme aşamasında dağılmaması için; bütün tavuğun but kısımlarını ısıya dayanıklı bir iple bağlamaya ya da derisi içerisine almaya özen gösterin.

Pişirme önerisi:

Tavuk dolmanın iç pilavında arzuya göre dana ya da tavuk ciğeri kullanabilir; yenibahar, toz defne yaprağı gibi baharatlar kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Ocaktan aldığınız ve demlenen iç pilava ince kıyılmış dereotu katabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

İç pilavı hazırlamak için; kuru soğanı küçük küpler halinde kesin. Baldo pirinci bol suda durulayıp fazla suyunu süzdürün.

Geniş bir pilav tenceresine aldığınız tereyağı ve zeytinyağını kızdırın. Kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin. Suyunu süzdürdüğünüz pilavlık pirinci katıp orta ateşte pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar 2-3 dakika kavurun.

Sıcak suda bekletip duruladığınız kuş üzümleri ve dolmalık fıstıkları ekleyip karıştırın. Ölçülü sıcak su ve tuz ilavesiyle orta ateşte pişirin.

Göz göz olup hafif diri kalan iç pilava; tarçın, karabiber ve nane ekleyip alttan üste doğru sadece bir kez karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın.

Temizlenmiş bütün tavuğu, bol suda durulayıp fazla nemini kağıt havlu yardımıyla alın. İç kısmını hazırladığınız iç pilavla doldurup yağlanmış fırın kabına yerleştirin. Pişirme esnasında açılmaması için but kısımlarını ısıya dayanıklı bir ip ile bağlayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45-50 dakika kadar pişirin.

Tavuğun üzerinin nar gibi kızarması için; yoğurt, ayçiçek yağı, toz kırmızı biber ve tuzu küçük bir kapta karıştırın.

Hazırladığınız sosu ön pişirme işlemi tamamlanan fırından çıkardığınız iç pilavlı bütün tavuk üzerine sürüp 180 derecede 30-35 dakika daha pişirmeye devam edin.

Pilav tenceresinde kalan iç pilavı, servis aşamasında kullanmak üzere ½ su bardağı kadar sıcak su ilavesiyle kısık ateşte pişirin. Pilav tenceresi üzerine nemli bir bez kapatıp demlenmesini bekledikten sonra geniş bir servis tabağına aldığınız nar gibi kızarmış bütün tavuk eşliğinde servis edin.