İftar Sonrasında İyi Gidecek 5 Hafif Tatlı Tarifi

Ramazan ayında uzun saatler boyunca boş kalan mideler, şekeri düşen
bünyeler iftar vaktiyle birlikte nefis tatlılar tüketmenin hayalini kurar. Yazımızın
devamında birbirinden nefis ve hafif sayılacak tatlı tariflerini bulabilir,
uygulamak için derhal mutfağınızın yolunu tutabilirsiniz.
İşte, iftar sonrasında herkesi mutlu edecek 5 hafif tatlı önerisi…

1. Çilekli Güllaç

Güllaçsız bir Ramazan ayı düşünülemez, hafif tatlı denince hiçbir tatlı onun
önüne geçemez! Siz de iftar sofrasına lezzetiyle büyük çoğunluk tarafından
kabul gören, hafif bir tatlı yapmak istiyorsanız güllaç tarifi sizi bekliyor, üstelik
en çilekli haliyle!
İşte; çilek mevsiminin Ramazan ayıyla kavuştuğu zamanlarda yapılabilecek en
mutlu edici tarifin detayları:
– Derin bir tencereye sırasıyla 1 paket vanilya, 2 litre süt, 600 gram toz
şeker ve 200 ml gül suyunu ilave edip ısıtın.
– 1 paket güllaç yapraklarının aralarını açıp, dört köşeli veya yuvarlak bir
tepsiye tek kat yerleştirip, aralarına yarım kilo kadar çilek, 50 gram kadar
cevizi paylaştırın.
– Daha sonra ısıttığınız gül sulu sütü ilave edip, dolma gibi sarıp
soğumaya bırakın.
– Soğuyunca kesip bir tabağa yerleştirin.
– Üzerini yine çilek dilimleri ve ceviz içiyle süsleyip servis yapın.

 

2. Sütlü Limonlu İrmik Tatlısı

Mutfakların demirbaş malzemelerinden biri olan irmikle hangi tatlı yapılır da
kötü olur ki? İşte sırada irmiğin gücüyle limonun mis kokusunun
harmanlandığı, bol sütlü bir tatlı tarifi var! Hafifliğiyle kalpleri çalacak,
kokusuyla komşulara davetiye çıkaracak nefis bir irmik tatlısı nasıl yapılır, işte
detaylar…
– Derin bir kap içerisinde 3 adet yumurta, 2 su bardağı toz şeker ve 1 su
bardağı irmiği birlikte çırpın.
– Üzerine 1 litre süt ekleyerek ocağa alın ve sürekli karıştırarak pişirin.
– 2 adet limonun kabuğunu rendeleyin, kaynamaya yakınken malzemelere
ilave edin.
– Boza kıvamına gelene kadar pişirin.
– Ayrı bir tavada 6 yemek kaşığı toz şekeri, 1 limonun suyuyla birlikte
sürekli karıştırarak yanana kadar kavurun.
– Daha sonra fırın kabının dibine dökün.
– İrmiği de yanık şekerin üzerine ilave edin.
– Buzdolabında soğutun, tabağa ters çevirerek koyun ve üzerini dövülmüş
ceviz ile süsleyin.

– Bu lezzetli tarifi akşamdan yapıp ertesi gün servis ederseniz daha güzel
bir sonuç alabilirsiniz.

3. Hurmalı Sütlaç

Ramazan ayının kalbi olan hurma, bu kez en basit ve en lezzetli tatlımızın
lezzetini katlamaya soyunuyor! Mis gibi süt kokusu, hafifliğiyle birçoğumuzun
çocukluğundan kalan bir lezzet olan sütlacı bu kez ufak bir güncellemenin
katkısıyla tüketmeye ne dersiniz? İşte, lezzeti kaşıktan taşacak hurmalı sütlaç
tarifi:
– Bir tencerede pirinçlerin üzerini geçecek kadar su ekleyip kaynamaya
bırakın.
– 1 çay bardağı pirinç yumuşayınca üzerine 3 su bardağı sütü ekleyin ve
kaynamaya devam ettirin.
– Daha sonra 1,5 çay bardağı şekeri ve 1 paket vanilyayı ilave edin.
– Son olarak 8 adet hurmayı doğrayıp içerisine ekleyin.
– Ocaktan alarak soğumaya bırakın.
– Hurmanın lezzetini iyice saldığı soğuk sütlacınızı keyifle tüketin.

4. Trileçe

Son yılların en popüler tatlılarından biri olan trileçe, bol çeşidiyle gönülleri
çalmaya devam ediyor. Siz de iftar sonrasında sevdiklerinizi çok mutlu edecek,
aynı zamanda mideleri pek de yormayacak bir sütlü tatlı tarifi arıyorsanız trileçe
tam aradığınız lezzet olabilir. İşte, tüm detaylarıyla karamelli trileçe yapımı:
– 5 adet yumurta ve 10 yemek kaşığı şekeri karıştırma kasesine alın ve
köpük rengini alıncaya kadar iyice karıştırın.
– 1 su bardağı Ayçiçek yağını azar azar ekleyin ve çırpmaya devam edin.
– Yağ iyice karıştıktan sonra, 1 paket vanilyayı, 5 yemek kaşığı irmiği, 1
paket kabartma tozunu da ilave ederek karıştırın.
– Tüm karışım iyice özleştiğinde karışımı yağladığınız tepsiye dökün.
– Fırınınızı 170 dereceye ayarlayın ve ısıtın.
– Tepsinizi fırına alın ve 40-50 dakika pişirin.
– Diğer yandan şerbet hazırlıklarına başlayın. Derin bir kap içerisinde 5 su
bardağı soğuk süt, 400 ml krema, 5 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek
kaşığı süt tozunu mikser yardımıyla köpük rengini alıncaya kadar iyice
çırpın.
– Hazırladığınız bu karışımı buzdolabına alın ve soğutun.
– Pişen keki fırından çıkarıp üzerinde minik delikler açın.
– Teflon tavaya 5 yemek kaşığı şekeri koyun ve şeker karamelize olana
kadar iyice karıştırın.
– Daha sonra 1 yemek kaşığı margarin ve 1 paket kremayı şekerin
yanmasına izin vermeden hızlıca ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

– Buzdolabında soğuttuğunuz şerbeti ılıyan kek üzerine bir kepçe
yardımıyla eşit olarak dökün.
– Hamurun şerbeti iyice çekmesi için 30 dakika dinlendirin.
– Son olarak hazırladığınız karameli üzerine dökün.
– 3-6 saat buzdolabında beklettikten sonra afiyetle tüketin.

5. Armut Tatlısı

Mutfakta zaman geçirmek kimileri için Ramazan ayında daha da zorlaşır
biliyoruz; bu yüzden sizi hiç yormayacak tarifler vermeye devam ediyoruz. İşte,
onlardan biri; armut tatlısı! Çok zahmet vermeden, lezzetten de kaybettirmeden
bir şeyler hazırlayalım diyenleri armut tatlısıyla tanışmaya davet ediyoruz. İşte
nefis mi nefis, hafif mi hafif armut tatlısı tarifi:
– 4 adet armutun kabuklarını soyun ve içlerini çıkarın.
– Ardından sığ bir tencereye 5 yemek kaşığı toz şeker, 1 adet kabuk tarçın,
3 adet karanfil ve 2 bardak suyu ilave edip karıştırın.
– Daha sonra armutları ekleyip kapağını kapatın, 30 dk kadar pişirin.
– Ardından karamel sosu hazırlamaya başlayın. 1,5 su bardağı toz şekeri
bir tavaya ekleyip karıştırarak erimesini sağlayın.
– Daha sonra 50 gram tereyağını ilave edin karıştırarak iyice karamelize
edin.
– Son olarak 150 l sıvı kremayı da ekleyip topaklanmaması için hızlıca
durmadan karıştırın.
– Pişen armutları servis tabağına alıp üzerine hazırladığınız karameli
döküp soğuk ya da ılık olarak servis edin.

Fırında Armut Tatlısı Tarifi