İftara Yetişmeyen Kalmasın: Kolay İftar Yemekleri

Şehrin en yoğun zamanlarındaki iftar saatine yetişmenin de bir sanat olduğuna inanabiliriz. İşinizden erken çıkıp iftara yetişmeyi hedefleseniz dahi ya bir trafiğe takılır ya da ani bir iş çıkar. Evinize ulaştığınızda ise leziz yemekler hazırlamaya vakit kalmaz. O halde leziz yemeklerle orucunuzu açabilmek için pratik ve nefis birkaç tarifi öğrenip cebinizde bulundursanız iyi edersiniz.

Hem kendinize hem de misafirlerinize harika sofralar kurabilmeniz için işte nefis 3 tarif:

1. Tavuk Sote Tarifi:

Hem hafif hem pratik hem de leziz bir tarif; karşınızda tavuk sote yemeği! İster pilav ya da makarnayla ister yeşillikle tüketebileceğiniz başarılı bir ana yemeğin tarifi için şöyle buyurun.

tavuk-sote

Malzemeler:

  • Yarım kilo kadar tavuk göğsü
  • 1 tatlı kaşığı kadar domates ya da biber salçası
  • 2 adet orta büyüklükte yeşil biber
  • 1 adet orta büyüklükte soğan
  • 1 adet orta büyüklükte kırmızı biber
  • 2 adet orta büyüklükte domates
  • 2 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz
  • 1 su bardağı su

Hazırlanışı:

  • Tavuk göğsünü kuşbaşı olarak doğrayın.
  • Doğradığınız tavukları uygun büyüklükte bir tencere içerisine ekleyin.
  • Kısık ateşte bir süre tavukları karıştırarak kavurun.
  • Domatesleri isteğe göre rendeleyin ya da küp küp doğrayın.
  • Soğanları piyazlık, biberleri julyen doğrayın.
  • Tavuklar suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsakları ekleyin. 1-2 dakika sonra biberleri daha sonra da domatesleri, salçayı, baharatları ve tuzu ekleyin.
  • Son olarak 1 bardak suyu ekleyip iyice pişene kadar kapağı kapalı olarak pişirmeye bırakın.
  • Piştikten sonra soğutmadan servis edin. Afiyet olsun.

2. Sebzeli Köfte Dizme Tarifi:

Protein ve vitamin dolu, renkli sunumu, pratik yapımı, leziz tadımı ile karşınızda sebzeli köfte dizme! İftar sofralarınızda midenizi yormayacak harika bir alternatif olacak tarif için şöyle buyurun.

sebzeli-kofte

Malzemeler:

  • 1 adet orta büyüklükte patlıcan
  • 1 adet orta büyüklükte kabak
  • 3 adet orta büyüklükte patates
  • 600 gram kadar kıyma
  • 1 adet orta büyüklükte soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı kadar galeta unu
  • 1 diş taze sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı kadar domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kadar biber salçası
  • 2 su bardağı kadar su
  • 1 çay kaşığı kadar tuz
  • 4-5 yemek kaşığı kadar sıvı yağ

Üzeri İçin Malzemeler:

  • 3 adet orta büyüklükte yeşil biber
  • 6-7 adet küçük domates

Hazırlanışı:

  • Soğan ve sarımsağı rendeleyin. Maydanozları ince bir şekilde kıyın.
  • Kıyma içerisine soğan, sarımsak, maydanoz, yumurta, galeta unu, tuz ve baharatlar ekleyip güzelce yoğurarak iyice karışmasını sağlayın.
  • Hazırladığınız köfte hamurundan sebzeler ile aynı boyutta olacak şekilde köfteler şekillendirin.
  • Kabak, patates ve patlıcanları soyun ve dilimleyin.
  • Fırın tepsisine köfte, patates, patlıcan ve kabakları sıralayın.
  • Üzerlerine domates ve biberleri dilimleyerek yerleştirip tüm malzemelerin üzerine zeytinyağı gezdirin.
  • Diğer yandan sos hazırlamaya başlayın. Bir kase içinde domates ve biber salçasını su ile karıştırıp çözdürün. Tuz ve sıvı yağı da ekleyip karıştırdıktan sonra yemeğin üzerine gezdirin.
  • Yemeğin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp 190 derecede ısıtılmış fırına verin ve 1 saat kadar pişirmeye bırakın.
  • Daha sonra folyoyu açıp yemeğin üzerini bir miktar kızartın.
  • Yemeğiniz hazır. Soğutmadan servis edin. Afiyet olsun.

3. Domates Çorbası Tarifi:

İftar sofrası çorbasız olmaz. O çorba hele ki domates çorbası olacaksa üzerine de şöyle rendelenmiş kaşar peyniri eklenecekse sizden mutlusu olmaz. O halde pratik bir domates çorbası tarifi için şöyle buyurun.

domates-corbasi

Malzemeler:

  • 1 kutu domates püresi
  • 1 su bardağı kadar süt
  • 2 çay bardağı kadar beyaz un
  • 2 yemek kaşığı kadar salça
  • 2 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • Karabiber
  • Tuz
  • İsteğe göre diğer baharatlar

Hazırlanışı:

  • Uygun büyüklükte bir tencere seçin ve içerisinde yağı eritin.
  • Eriyen yağ içerisine unu ekleyin ve topaklanma yaşanmaması için çırpma aleti ile sürekli olarak karıştırın.
  • Un, kavrulmaya başlayıp göz göz olunca bir yandan karıştırmaya devam ederken diğer yandan azar azar süt ekleyin.
  • Bir süre karıştırdıktan sonra unun katılaşmaya başladığını gördüğünüzde salçayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
  • Daha sonra domates püresini ekleyip azar azar su ekleyin.
  • Yüksek ateşte bir süte kaynatmaya devam ettikten sonra tekrar su ekleyin.
  • Göz kararınızca iyi bir kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edin.
  • Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika kadar beklettikten sonra 10 dakika kadar daha aralıklarla karıştırın.
  • Tuz ve karabiberi de ekledikten sonra çorbanız hazır.
  • Kaselere doldurup üzerini kıtır ekmekler, rendelenmiş kaşar peyniri ile süsleyerek soğutmadan servis edin. Afiyet olsun.