Sünger Dokulu Kek: Islak Kek

Anne eli değmiş gibi bir kek ıslak kek. Dilim dilim kesilip çay saatlerini süslesin, kahvenin en iyi arkadaşı olsun diye yapılır evlerde. Mutfak mis gibi kokar, kakao sayesinde siyaha dönen rengi göz alır. Yapımı bir o kadar da basittir, her evde bulunan malzemelerle kısa sürede hazırlanır. Sıvı malzemeler öncelikli olarak çırpılır ve belli bir oranı servis öncesinde eklenmek üzere ayrılır. Aslında ıslak kek tarifinin en önemli noktası budur.

Yeteri kadar sabırsızlandıysak yumurtaları oda sıcaklığında bekletip kek yapımına başlayabiliriz.

Islak Kek Tarifi

12 dilim

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 40 dakika

Malzemeler:

4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
½ su bardağı ayçiçek yağı
3 tatlı kaşığı kakao
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Fırın tepsisini yağlamak için:

1 tatlı kaşığı tereyağı

Püf Noktası:

Soslu ve ıslak bir kek hazırladığınız için yağlı kağıt kullanmak yerine az miktarda tereyağıyla yağlanmış fırın tepsisi kullanın.

Kenara ayırdığınız sosu fırından çıkan sıcak kekin üzerine döküp içine çekmesi için oda ısısında dinlendirin. Sos karışımını kakao dışında kalan katı malzemeleri eklemeden kenara ayırın.

Dilim sayısı kullanmış olduğunuz kalıp büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir.

Pişirme Önerisi:

Islak kek harcına arzuya göre vanilya ve ince çekilmiş ceviz içi ekleyebilir, kuru meyve parçacıkları ilavesiyle yoğun bir tat yakalayabilirsiniz.

Ayçiçek yağı yerine aynı oranda, kısık ateşte erittiğiniz tereyağı kullanabilirsiniz.

Servis Önerisi:

Hazırladığınız keki arzuya göre dondurma eşliğinde de servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Tek tek derin bir karıştırma kabına kırdığınız yumurtaları toz şeker ilavesiyle krema kıvamını alana kadar çırpın.

Süt, ayçiçek yağı ve kakao ekledikten sonra pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırma işlemini sürdürün. Köpük köpük olan sıvı karışımdan, servis öncesinde kullanmak üzere 1 su bardağı kadar ayırın.

Kalan sıvı karışıma elenmiş un ve kabartma tozunu azar azar ekleyip kıvam alana kadar bir spatula yardımıyla karıştırın.

Hazırladığınız kek karışımını tereyağıyla yağlanmış fırın tepsisine döküp üzerini düzeltin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika kadar pişirin.

Fırından çıkan sıcak kekin üzerine kenara ayırdığınız sıvı karışımı azar azar gezdirin. Sıcaklığıyla sosu içine çeken keki oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra dilimleyip servis edin.