Anne Mutfağından: Köfteli İslim Kebabı

Bir yanda kızarmış anne köfteleri, diğer bir yanda ince ince dilimlenmiş patlıcanlar… İslim kebabı tarifinde bir araya gelip sıkı sıkıya sarılıyor, salçalı su eşliğinde pişiriliyorlar. Türk mutfağına ait olan kebabı pirinç pilavı ve cacık eşliğinde servis etmeniz rica olunur.

Afiyet olsun.

İslim Kebabı Tarifi

8 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

4 adet orta boy patlıcan

1 adet orta boy domates

2 adet orta boy yeşilbiber

1 tatlı kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı ılık su

Köftesi için:

600 gram orta yağlı kıyma

1 adet yumurta

3 yemek kaşığı galeta unu

10 dal maydanoz

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı kimyon

½ çay kaşığı karabiber

½ çay kaşığı tuz

Püf noktası:

İnce ince dilimlenmiş patlıcanları, acı sularının çıkması için soğuk ve tuzlu suda bekletmeye özen gösterin. Durulayıp fazla suyunu aldıktan sonra az miktarda kızartarak kullanın.

Pişirme önerisi:

Önceden kızarttığınız köftelerle hazırlayabileceğiniz kebabı, haşlanmış dana etiyle de hazırlayabilirsiniz.

Servis önerisi:

Fırınlanmış baharatlı patatesler eşliğinde servis edebilir, köfte yapımında arzu ettiğiniz baharatları kullanabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Köftesi için; orta yağlı kıymayı derin bir karıştırma kabına alın. Ayıklanmış maydanoz yapraklarını incecik kıyın, kuru soğanı rendeleyin.

Yumurta, galeta unu, rendelenmiş kuru soğan, doğranmış maydanoz ve baharatlar ilavesiyle özleşene kadar yoğurun.

Hazırladığınız köfte harcını, sekiz eşit parçaya bölüp yuvarlayarak elinizle şekil verin. Yağsız bir tavada, arkalı önlü ters çevirerek kızartın.

Uç kısımlarını aldığınız patlıcanları alacalı soyun, ince ince dilimleyin. Acı suyunun çıkması için soğuk ve tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları kâğıt havlu yardımıyla kurulayın. Yağsız bir tavada arkalı önlü ters çevirerek kızartın.

Sap kısımlarını aldığınız domatesi iri parçalar halinde doğrayın, yeşilbiberleri domateslerle uyumlu olacak şekilde kesin.

Kızarttığınız patlıcan dilimlerini artı şeklini alacak şekilde dizin, orta kısımlarına birer adet kızarmış köfte yerleştirip kenar kısımlarını kapatın. Açılmaması için birer dilim domates ve biber ekledikten sonra kürdan yardımıyla tutturun.

Isıya dayanıklı bir fırın kabına yerleştirdiğiniz islim kebaplarının üzerine sıcak su ve zeytinyağıyla açtığınız domates salçasını gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 30 dakika kadar pişirip sıcak olarak servis edin.