Kordon Havası Tadında: İzmir Köfte

Halka halka dilimlenmiş patatesler, dilim dilim kesilmiş domatesler şöyle dursun ya o ince uzun parmak şeklinde hazırlanmış maydanozlu köftelere ne demeli? İzmir köfte tarifini, İzmir köfte yapan köftesinin harcı ve kullanılan malzemeler dışında tüm ürünlerin önceden kızartılması, sonrasında önceden ısıtılmış fırında pişirilmeye devam edilmesidir.

Bu arada İzmir köfte sıradan bir sulu ya da fırında köfte tarifi demek değildir. Bugün günlerden köfte olsun, damaklar bayram etsin. Hazırsanız mutfağa geçiyoruz.

İzmir Köfte Tarifi

5 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 50 dakika

Malzemeler:

Köftesi için:

600 gram az yağlı kıyma

1 adet yumurta

1 adet kuru soğan

¾ su bardağı bayat ekmek içi

10 dal maydanoz

1 çay kaşığı tuz

½ çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

½ tatlı kaşığı kekik

½ tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Üzeri için:

3 adet orta boy patates

1 adet büyük boy domates

4 adet orta boy yeşilbiber

Sosu için:

2 adet büyük boy domates

1 tatlı kaşığı domates/biber salçası

1 diş sarımsak

½ su bardağı sıcak su

½ çay kaşığı tuz

Kızartmak için:

1 su bardağı ayçiçek yağı

Püf noktası:

Köftelerle birlikte pişireceğiniz halka şeklinde kesilmiş patates dilimlerinin aynı büyüklükte olmasına dikkat edin.

Pişirme işlemine fırında devam edeceğiniz için köfte ve patatesleri çok fazla kızartmamaya dikkat edin.

Pişirme önerisi:

Köfte harcında arzuya göre rendelenmiş kuru soğanın suyunu kullanabilirsiniz. Arzu ettiğiniz taze ve kuru baharatları ekleyebilirsiniz.

Sos karışımına arzu ettiğiniz kuru baharatları da ekleyebilirsiniz. Süsleme aşamasında kullanacağınız domatesleri dört eşit parçaya bölebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Köfte harcını hazırlamak için; kuru soğanı rendenin ince kısmıyla rendeleyin ya da keskin bir bıçak yardımıyla küçük küpler halinde kesin. Bayat ekmek içini ufalayın. Ayıklanmış maydanoz yapraklarını ince ince kıyın.

Az yağlı kıymayı derin bir karıştırma kabına alın. Yumurta, bayat ekmek içi, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş kuru soğan, tuz, taze çekilmiş tane karabiber, kekik ve kırmızı pul biberi ekleyip yoğurmaya başlayın.

Kıvam alan köfte harcından uzun-ince şekilli, parmak uzunluğunda köfteler hazırlayın. Geniş bir servis tabağına aldığınız köfteleri soğuması ve kıvam alması için buzdolabına kaldırın.

Kabuğunu soyduğunuz patatesleri halka şeklinde dilimleyin. Uç kısımlarını kestiğiniz yeşilbiberleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkartın. Üzeri için kullanacağınız domatesi halka şeklinde kesin.

Kızartma işleminde kullanacağınız ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Sırasıyla halka şeklinde kesilmiş patates dilimlerini, yeşilbiberleri ve köfteleri kızarttıktan sonra fazla yağını bırakması için kağıt havlu serili bir servis tabağına alıp dinlendirin.

Kızarmış köfte ve patatesleri tek sıra halinde ısıya dayanıklı fırın kabına dizin. Domates dilimleri ve yeşilbiberleri üzerine yerleştirin.

Sosu için; sarımsağı halka halka dilimleyin. Uç kısımlarını aldıktan sonra ortadan ikiye kestiğiniz domatesleri rendenin ince kısmıyla rendeleyin.

Az miktarda kızartma yağını sos tenceresine alıp kızdırın. Dilimlenmiş sarımsak ve domates/biber salçası karışımını ekleyip karıştırın. Rendelenmiş domatesleri ekleyip kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin. Tuz ekleyip tadını kontrol edin.

Hazırladığınız sosu fırın kabına aldığınız köfte ve patateslerin üzerine gezdirin. Sıcak suyu ilave edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika kadar pişirin. Sosuyla birlikte sıcak olarak servis edin.