Şerbetli Tatlıların Şahı: Kadayıf Dolması

Tel tel açılıp havalandırılan çiğ kadayıfların içerisine ince çekilmiş ceviz içleri katılır. Rulo şeklinde sarılan kadayıf dolmaları yumurtalı ve sütlü karışıma batırıldıktan sonra kızgın yağda kızartılır. Altın sarısı renk alana kadar kızartılan tatlılar, soğuk şerbet içerisinde bekletildikten sonra ılık olarak servis edilir. Toz fıstık ya da arzuya göre kaymak eşliğinde servis edilir.

Zahmetli gibi gözüken kadayıf dolması, pratik hazırlama önerileriyle bayram sofralarınıza yakışır.

Kadayıf Dolması Tarifi

6 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

250 gram tel kadayıf

1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Kızartmak için:

3 adet yumurta

¾ su bardağı süt

3 su bardağı ayçiçek yağı

Şerbeti için:

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

½ tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Püf noktası:

Kullandığınız taze kadayıf miktarına göre hazırladığınız şerbet miktarını arttırın. Kızarmış tatlılar sıcak, şerbetse soğuk olmalı. Önceden hazırladığınız şerbeti oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra buzdolabında soğutun.

Pişirme önerisi:

Kadayıf dolmalarının arasına arzuya göre ince çekilmiş badem içi ya da toz fıstık ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Şerbet karışımı için; derin bir tencereye aktardığınız su ve toz şekeri, şeker taneleri tamamen eriyene kadar karıştırın. Kısık ateşte, kıvam alana kadar kaynatın. Taze sıkılmış limon suyuyla kestirip ocaktan alın.

Kıvam alan şerbeti ocaktan alıp oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra buzdolabında soğutun.

Ortalama 6-8 parçaya ayırdığınız çiğ kadayıfı tel tel açıp havalandırın. Ceviz içlerini küçük parçalara ayırın.

Orta kısımlarına ceviz içi serpiştirdiğiniz tel kadayıfların uç kısımlarını katlayıp rulo şeklinde sarın.

Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurtalar ve sütü derin bir kâsede çırpın. Ayçiçek yağını derin bir kızartma tavasında kızdırın.

Şekil verdiğiniz kadayıf dolmalarını hazırladığınız sütlü ve yumurtalı karışıma batırıp fazlasını sıkın. Kızgın ve derin yağda renk alana kızartın.

Kızartma tenceresinden alıp soğuk şerbet içerisine attığınız kadayıf dolmalarını 2-3 dakika kadar beklettikten sonra ılık olarak servis edin.