Her Mutfağa Lazım: Kakaolu Pandispanya

Sadesi de olur ama kakaolusu pek sevilir. Doğum günleri ve çay saatlerinin assolistidir pandispanya. Önceden hazırlanan pastacılık kreması eşliğinde nefis pastalar hazırlamak için kullanılır. Pandispanya tarifinin olmazsa olmazları da vardır elbet. Kullanılan malzemelerin oda sıcaklığında olması, yumurtaların sarı ve beyaz kısımlarının dikkatlice ayrılması, katı malzemelerin azar azar eklenmesi büyük önem taşır. Puf gibi kabarmış pandispanyayı dinlendirdikten sonra kat ya da dilimlerine ayırmak esastır.

Onun dilinden anladıktan sonra bir lokması bile ağızda eriyip gider.

Kakaolu Pandispanya Tarifi

Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika

8 dilim

Malzemeler:

5 adet büyük boy yumurta
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu

Kelepçeli kek kalıbını yağlamak için:

1 tatlı kaşığı tereyağı

Püf noktası:

Kullandığınız malzemelerin oda sıcaklığında olmasına ve yumurta aklarının içerisine yumurta sarılarının karışmamasına dikkat edin.

Yumurta aklarına çok az miktarda tuz katmayı unutmayın.

Pişirme önerisi:

Pandispanyayı sade olarak da hazırlayabilir, önceden hazırladığınız kremayla iki ya da üç katlı olarak hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında beklettiğiniz büyük boy yumurtaların sarı ve beyaz kısımlarını ayrı ayrı kaplara, dikkatli bir şekilde ayırın.

Yumurta aklarına çok çok az miktarda tuz ve toplamda kullanılacak toz şekerin belli bir bölümünü ekleyip yüksek devirde çırpın.

Ayrı bir kapta yer alan yumurta sarılarına kalan toz şekeri katıp krema kıvamını alana kadar çırpın.

Uzun bir süre çırpıp katı bir kıvam alan yumurta aklarını, çırpılmış yumurta sarılarına katıp silikon bir spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırın.

Elenmiş un, kakao ve kabartma tozunu ayrı bir yerde karıştırıp hazırladığınız karışıma azar azar ekleyin.

Kıvam alan pandispanya karışımını, tereyağıyla yağladığınız kelepçeli kek kalıbına aktarıp üzerini düzeltin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kapağını açmadan yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Fırından aldığınız pandispanyayı oda sıcaklığında soğuyana kadar dinlendirip kalıbından dikkatli bir şekilde çıkardıktan sonra pasta yapımında kullanın.