Kaşık Kaşık Yenilesi, Bayrama Yakışır Sütlü Tatlılar İçin Krema Kıvamında 3 Öneri

Son tatsız havalar bunlar. Bahar geldi bile, yaz deseniz kapıda. Hamurlu ve şerbetli tatlılara alternatif olarak hazırlanan sütlü tatlıların zamanı geldi bile. “Ne yani tatlı mı yemeyeceğiz?” diyenlerin kurtarıcısı muhallebiden tavukgöğsüne, sütlaçtan kazandibine uzanan krema kıvamlı tatlılarımızdan bahsediyoruz. Kazan kazan pişirdiğimiz bu tatlılar fokur fokur kaynarken onları bir kaşık dondurma ile taçlandırmanın planlarını yapıyoruz. Olabildiğince düşük kalorili olmasına ve porsiyonların boyutlarına da dikkat ediyoruz.

sutlu-tatli

Mutfağa geçmeden önce şerbetli tatlılara göre daha hafif olan bu güzellerin isteklerine kulak veriyoruz, tenceremizi, alet edevatımızı hazırlayıp soluğu ocak başında alıyoruz. Dibini tutturmuyoruz, başından ayrılmadan karıştıra karıştıra kısık ateşte pişiriyoruz.

Akşama Hindistan cevizli sütlü tatlı mı yapsak?

Hazırlık aşamasına geçtik bile: Sütlü tatlı yapımında kullanılacak mutfak gereçleri

Süt dediğimiz hassas sıvı şişede durduğu gibi durmuyor malumunuz. Özel ilgi istiyor, her türlü pişirme tenceresiyle iyi geçinmiyor, son modayı takip edip kaliteden ödün vermiyor.

Şaka bir yana sütlü tatlı hazırlığında kullanacağınız mutfak araç ve gereçlerinin temiz, lekesiz, kuru ve ısıya dayanıklı olmalarına dikkat edin. Kaynamakta olan sütü doğrudan etkileyeceğinden alüminyum araç ve gereçlerle vedalaşıp paslanmaz çelik tencerelere selam edin.

Metal kaşıklar sütü sulandıracağından tahta kaşıklarınıza iyi bakın. Kalaysız bakır tencerelerden uzak durun. Sırlı güveç kapları, seramik servis ve fırın kapları kullanmaya özen gösterin.

İncirli sütlaç tarifimiz ağzınıza layık doğrusu!

İncirli Sütlaç Tarifi

Siz tarifi seçin, gerisi kolay: Sütlü tatlılar nasıl yapılır?

Sütlü tatlı dedik, hafiflik dedik, kısmen sağlıklı bir kaçamak dedik. Tüm bunları yerine getirebilmek malzeme seçiminden geçiyor. Anlayacağınız sütlü tatlı yapmak da ciddiyet istiyor. İlk dikkat etmeniz gereken kullandığınız sütün uzun ömürlü, son kullanma tarihi yaklaşmamış, taze ve pastörize olması. Unutmayın seçtiğiniz süte eklediğiniz tüm malzemeler bir çırpıda ziyan olabilir. Bunun için kullandığınız sütün tadına baktıktan sonra tatlı yapımına başlayın.

Nar bereketse narlı muhallebi daha çok bereket ve lezzet demektir.

Servis kaselerini hazırlayın siz: Sütlü tatlı tariflerinin püf noktaları

Un, yumurta, toz şeker, vanilya vb. malzemelerin oda sıcaklığında ve taze olmasına özen gösterin. Kullandığınız süt soğuk olabilir. Sütün içerisine eklediğiniz nişasta, un vb. ürünleri çırpma teliyle karıştırıp kıvamını ayarladıktan sonra pişirme işlemine başlayın. Böylelikle topaklanmanın önüne geçin. Toz şekeri ilave edeceğiniz sıraya dikkat edin. Sütün rengini değiştirmemesi adına güllaç gibi süt şerbetli tatlılarda sona doğru eklenen toz şekeri, muhallebi yapımında ilk sıralarda katın.

Sütlü tatlıları kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Başından ayrılıp onu yalnız bırakmayın. Pişirme aşamasında tencerenin kapağını aralık bırakın. Kafasını kızdırıp taşırmayın sütü.

Vanilya, rendelenmiş narenciye kabukları vb. malzemeleri mümkün olduğunca son dakika eklemeye özen gösterin. Hazırladığınız sütlü tatlılarla tüm konukların aklını başından alın.

irmik-tatlisi-tarifi

Büyük final bekle bizi: Sütlü tatlılar nasıl servis edilir?

Doğru mutfak araç ve gereçlerini seçtik. Amacımız belliydi, sütlü tatlı yapmaktı. Doğru ve taze malzemeleri seçip geçtik mutfağa. Tencerenin başından ayrılmadan, kısık ateşte, ağır ağır karıştırarak pişirdik tatlımızı. Sudan geçirip fazla suyunu aldığımız servis kaselerine paylaştırdık sütlü tatlımızı. Final aşaması işte tam burada başlıyor.

İrmik Tatlısı Tarifi

Oda sıcaklığında ilk sıcaklığı çıkan ve soğuttuğunuz sütlü tatlıları sonrasında buzdolabına kaldırın. Dolabın kokusu almaması için servis kaplarının üzerini streç filmle kaplayın. Buzdolabında soğutun, mümkün olduğunca taze taze tüketin. Dolaptan çıkardığınız sütlü tatlıları son dakika kakao, rendelenmiş Hindistan cevizi, renkli pasta süsü, şekerleme vb. ürünlerle süsledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.