Bayramlaşmaya Geliyormuş: Kavurmalı Pilav

Bayram kavurması kadar meşhur ve lezzetli bir diğer bayram yemeği kavurmalı pilav… Kuşbaşı doğranmış dana eti ve piyazlık kesilmiş kuru soğan ilavesiyle hazırlanan bayram kavurması yumuşayana kadar pişirilir. Zeytinyağı ve tereyağı ilavesiyle hazırlanan dumanı üzerinde pirinç pilavı eşliğinde sıcağı sıcağına servis edilir.

Yaşasın tüm ailenin bir araya geldiği bayram sofraları!

Kavurmalı Pilav Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

500 gram kuşbaşı dana eti
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Pilavı için:

2 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
3,5 su bardağı sıcak su
1 adet kesme şeker
1/2 çay kaşığı tuz
2 damla taze sıkılmış limon suyu

Püf noktası:

Sıcak su yerine sıcak et ya da tavuk suyu da kullanabilir, havuç ve taze kekik gibi sebze/baharatlarla farklı bir tat verebilirsiniz.

Pilavı, önceden sıcak suda beklettiğiniz pilavlık pirinçler ile de hazırlayabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Önceden dinlendirdiğiniz kurban etini, öncelikle yüksek sonrasında kısık ateşte kendi suyunu çekene kadar pişirmeye özen gösterin.

Servis önerisi:

Hazırladığınız kavurmayı, pirinç pilavının yanında servis edebileceğiniz gibi üzerinde de servis edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayın.

Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz etleri mümkünse bir kağıt havlu yardımıyla  kurulayın.

Mümkünse önceden ısıtılmış döküm bir tencere içerisine aldığınız kuşbaşı dana etlerini yüksek ateşte hafif bir renk alana kadar kavurun.

Sonrasında kısık ateşte, aralarda azar azar sıcak su ekleyip yumuşayana kadar pişirin.

Suyunu çeken etlerin üzerine zeytinyağı ekleyip karıştırın. Yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğanları katın. Tuz ve karabiber ekleyip çeşnilendirin. Son olarak tereyağı eklediğiniz kuşbaşı etlerini özleşene kadar kısık ateşte pişmeye bırakın.

Bol suda, duru suyu çıkana kadar yıkadığınız pirinçleri bir kenarda bekletin. Zeytinyağını, geniş bir pilav tenceresine alıp ısıtın. Pirinçleri ekleyip şeffaf bir görünüm alana kadar kavurun.

Sıcak su, tereyağ, taze sıkılmış limon suyu, kesme şekeri ekleyip kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte 12 dakika kadar pişirin.

Suyunu çeken pilavı, oda sıcaklığında 10 dakika kadar dinlendirin. Küçük bir kaseye alıp ters çevirdikten sonra kavurma ilavesiyle sıcak olarak servis edin.