Meyve Saati Geldi: Kayısılı Tart

Yaz aylarının öne çıkan meyvelerinden biri taze kayısı… Kuru kayısılı köfte tarifi de hazırladık sizin için, taze kayısılı güllaç da yaptık. Tadına doyamadığımız kayısılı tariflere bu kez kayısılı tartı da ekleyelim dedik.

Tereyağlı tart hamuru üzerine serdiğimiz taze kayısı püresini önceden ısıtılmış fırında, hafif bir renk alana kadar pişirdik. Soğuttuktan sonra pudra şekeri ilavesiyle süsleyip dilimler eşliğinde servis edin.

Kayısılı tart

8 dilim

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika

Malzemeler:

200 gram tereyağı
1 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
600 gram kayısı
2 yemek kaşığı su

Üzeri için:

2 yemek kaşığı pudra şekeri

Püf noktası:

Kullanmış olduğunuz tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Tart servisinde arzuya göre kayısı reçeli ya da kayısı marmeladı da kullanabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Yağlanmış tart kalıbına yaymış olduğunuz tart hamuru üzerine yağlı kâğıt serip ağırlık yapması adına kuru bakliyat ekledikten sonra önceden ısıtılmış fırında ön pişirme işlemine tabii tutabilir, sonradan eklediğiniz kayısı püresi ile pişirme işlemine devam edebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını derin bir karıştırma kabına aktarın. Toz şeker ilavesiyle krema kıvamını alana kadar çırpın. Yumurta ekleyip karıştırma işlemine devam edin.

Elenmiş un ve kabartma tozu ekledikten sonra kıvam alıp toparlanana kadar karıştırmaya devam edin.

Hazırladığınız tart hamurunu streç filmle sarıp hafifçe üzerine bastırdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve soğuması için bekletin.

Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız kayısıları bir el blenderı yardımıyla püre haline getirip çok az miktarda su ilavesiyle kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin.

Buzdolabından çıkardığınız hamuru, kullandığınız tart kalıbı boyutlarında merdane yardımıyla açın. Hafifçe yağlanmış kalıba dikkatli bir şekilde serin, kenar kısımlarına hafifçe bastırarak sabitleyin.

Kısık ateşte, kısa bir süre pişirdiğiniz kayısı püresini ekleyip önceden ısıtılmış 170 derece fırında, yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirdikten sonra fırından çıkartın.

Oda sıcaklığında soğuttuğunuz tartın üzerine arzuya göre pudra şekeri eleyip dilimledikten sonra servis edin.