Altın Günlerinin Sultanı: Kısır

Çay saatlerinin olmazsa olmazı, gün tabaklarının parlayan yıldızı, Pazar sohbetlerinin tadı tuzu kısır. İnce bulguru anlamlı kılan, bulgur pilavını bir çırpıda unutturan ekşili kısır

kisir-tarifi

Kısır tarifi dediğin biraz da gönlünüze kalmış aslında. Dereotu mu seviyorsunuz, e ekleyin hadi! “Domatesle aranız iyi değil mi? Çekirdekli kısımlarını eklemeseniz de kısırı sulandırdığını mı düşünüyorsunuz?” çıkartın onu. Ekşiyi sevenler sumak ekşisini unutmasın hatta koruk suyu eklesin. Ama kısırı mutfağından eksik etmesin.

Ağzımız sulandı vallahi!

5 kişilik

Hazırlık süresi: 40 dakika

Malzemeler:

1,5 su bardağı ince bulgur

1 su bardağı sıcak su

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 adet taze sıkılmış limon suyu

½ çay bardağı zeytinyağı

3 yemek kaşığı nar ekşisi (arzuya göre sumak ekşisi)

5 dal taze soğan

1 adet orta boy domates

2 adet orta boy yeşilbiber

2 adet orta boy salatalık

½ demet maydanoz

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı tuz

Püf noktası:

Sıcak su eklediğiniz ince bulguru kapağı kapalı bir kapta dinlendirin, pişirmeyin. Suyunu çekip şişen bulguru ılık hale geldikten sonra kısır yapımında kullanabilirsiniz.

Daha kuru bir kısır hazırlamak için kullanacağınız sıcak su oranını bir miktar azaltabilirsiniz.

Servis önerisi:

Kısırı önceden yıkanmış ve kurutulmuş marul yaprakları içerisinde bekletmeden servis edebilirsiniz.

Tarife arzu ettiğiniz yeşillik ve baharatları ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

İnce bulguru derin bir tencereye alın. Sıcak su ve tuz ilave ettikten sonra kapağını kapattığınız tencerede 20 dakika kadar bekletin.

Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve nar ekşisini küçük bir kapta karıştırın.

Uç kısımlarını alıp ayıkladığınız taze soğanları incecik kıyın. Ayıklayıp bol suda yıkadıktan sonra kuruttuğunuz maydanoz yapraklarını incecik kıyın.

Yarım ay şeklinde dilimlediğiniz domatesi, çekirdekli kısımlarını aldıktan sonra küçük küpler halinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız yeşilbiberleri yarım ay şeklinde kesin. Kabuğunu soyduğunuz salatalıkları küp şeklinde doğrayın.

Sıcak suyla şişen bulgura hazırladığınız limonlu ve zeytinyağlı sosu, biber ve domates salçalarını ekleyin. Doğramış olduğunuz tüm malzemeleri ilave edip yavaşça karıştırın.

Son olarak pul biber ile tatlandırıp ekşi oranını damak tadınıza göre ayarladıktan sonra bekletmeden servis edin.