Kıyma ile Yapılan 4 Mükemmel Tarif

Sevgili kıyma; mutfakta adeta bir kahraman, adeta sihirli bir malzemedir. Öyle ki içine konduğu her yemeğin güzelleşmesine, her yemeği kendi halinden biraz uzaklaştırıp daha özel bir tarife dönüşmesine tek başına yetebiliyor. Şöyle somutlaştıralım; Patates var, kıymalı patates var? Yumurta var, kıymalı yumurta var? Ispanak var, kıymalı ıspanak var? Bu liste uzar da uzar. Biz kıyma ile şenlenen birkaç tarifi şuraya derledik. Elbet lazım olur, yakınınızda bulunsun. Şimdiden de afiyetler olsun!

kiymali-makarna

1. Kıymalı Makarna

Özellikle öğrencilerin ya da pratik tariflerin müptelası olan bünyelerin baş tacıdır makarna. Onu bir de kıyma ile süslerseniz pratik ama saatlerce uğraşılmış gibi de lezzet sunar emektarına. İşte kıymalı makarnanın yapılışı:

Malzemeler:

  • Şeklini özenle seçtiğiniz 1 Paket Makarna
  • 150 gram kadar kıyma
  • 1 adet orta büyüklükte soğan
  • Şifa niyetine 1 adet sarımsak
  • 1 adet orta büyüklükte yeşil biber
  • 1 adet orta boy mis kokulu, iyi kızarmış domates
  • Lezzeti artırmak için 1 tatlı kaşığı domates ya da biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Aromatik bir tat yakalamak için bir miktar tuz, karabiber, kekik, nane, fesleğen

Yapılışı:

  • Öncelikle genişçe bir tavada kıymayı pişirmeye başlayın.
  • Rendelediğiniz soğanı, dilimlediğiniz biberi ve tereyağını kıymaya ekleyin.
  • Soğanlar ölmeye, kıyma pişmeye başladığı an rendelediğiniz domatesi ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. (Daha lezzetli olması için hafif sulu bırakabilirsiniz.)
  • Daha sonra haşladığınız makarnanın suyunu süzdükten sonra tencerede kıyma ile makarnayı iyice karıştırın.
  • Bir miktar tabağınıza aldığınız makarnanın üzerini nane yaprağı ile süsleyerek hoş bir sunum yakalayın. Afiyet olsun.

sulu-kofte

2. Sulu Köfte Tarifi

Pratik lezzetlerden sıkılıp, “Aperatif değil de mis gibi bir ev yemeği için kaynasın tencerem!” diyenlere şifa gibi gelecek bir lezzettir kendisi. Ev yemeği dediğin sulu olur diyenleri oldukça tatmin edebilecektir. Hadi başlayın!

Malzemeler:

  • 400 gram kadar kıyma
  • 4 yemek kaşığı bulgur
  • Şifa niyetine 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Bir miktar tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Yapılışı:

  • Kıymayı derin bir kaba alın. Kıymanın üzerine sarımsağı, bulguru ve baharatları ekleyerek lezzetlerin birbirine iyice nüfuz etmesi için güzelce yoğurun.
  • Geniş bir tepsiye 2 yemek kaşığı kadar unu serpin ve üzerine top olarak şekillendirdiğiniz köfteleri dizmeye başlayın. Köftelerin tamamının una bulanmasını sağlayın.
  • Köfteler hazırda bekliyorken patatesleri küp şeklinde, soğanları ince bir şekilde doğrayın.
  • Geniş bir tencerede doğramış olduğunuz soğanları 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile 2 dakika kadar kavurun. Üzerine 2 yemek kaşığı kadar domates salçasını ekleyip 2 dakika daha kavurun.
  • Daha sonra tencereye doğramış olduğunuz patatesleri ekleyin ve patatesleri boğacak kadar su ekleyip kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra sabırsızlıkla bekleyen köfteleri ve baharatları suya ekleyin. 30 dakika kadar pişirmeye bırakın ve hazır, afiyet olsun.

3. Kıymalı Patates Oturtma

İkisi de her yemeği güzelleştirebilen harika detaylar; evet, kıyma ve patatesten bahsediyoruz. Bu kez kendilerine özel bir tarif ile karşımızdalar. İşte kıymalı patates oturtma tarifi:

Malzemeler:

  • En leziz, en sarılarından 5-6 adet orta boy patates
  • 200-300 gram kadar kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • Şifa niyetine 1 diş sarımsak
  • 2 orta boy mis kokulu domates
  • Sıvıyağ ya da zeytinyağı
  • İsteğe göre 1 çay kaşığı kimyon
  • İsteğe göre yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Yapılışı:

  • Az bir miktar sıvıyağ eklediğiniz geniş tavaya, doğramış olduğunuz soğanları ekleyin.
  • Soğanlar ölmeye başladığında rendelemiş olduğunuz sarımsak ve kıymayı ekleyip karıştırın.
  • Daha sonra küp şeklinde doğradığınız domatesi, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın ve pişirmeye bırakın.
  • Soymuş olduğunuz patatesleri ince halkalar şeklinde doğrayın.
  • Geniş bir borcamı yağlayın ve patatesleri borcamın içine düzgünce dizin.
  • Hazırladığınız kıymayı patates üzerine yayın ve patateslerin üzerini kapatın.
  • 200 derece kadar ısıttığınız fırında üzeri kızarana kadar pişirmeye bırakın ve hazır, afiyet olsun.

patlican

4. Kıymalı Patlıcan ve Biber Kızartması

Yaz mevsiminin en güzel hediyelerinden biri kızartılacak sebzelerin çoğalmasıdır. Biber ve patlıcanların kızartmayla çıkan o aromatik kokuları, birliktelikleri ile çıkan müthiş lezzet uyumları…
İşte o uyuma doyacağınız bir tarif var sırada. Kıymalı patlıcan ve biber kızartması tarifi:

Malzemeler:

  • 7 adet orta büyüklükte patlıcan
  • 10 adet yeşil biber
  • 200 gram kadar kıyma
  • 1 küçük soğan
  • Şifa niyetine 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 5-6 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Üzerinin süslemesi için yoğurt
  • Kırmızı pul biber
  • Tuz

Yapılışı:

  • Geniş bir tencerede kaynamış suyun içerisine önce patlıcanları ekleyin bir süre sonra da biberleri. İkisi de iyice yumuşayana kadar haşlayın.
  • Daha sonra süzgeçte süzün ve halka şeklinde doğrayın.
  • Geniş bir tavada sıvıyağı içine doğramış olduğunuz soğan ve sarımsağı ekleyin.
  • Üzerine patlıcan ve biberi ekleyip iyice kavurun.
  • Kavurma işleminden sonra kıymayı, kimyon ve tuzu ekleyin.
  • Daha sonra geniş bir tabağa alın ve üzerini yoğurt ile kaplayın.
  • Üzerine pul biber gezdirin ve hazır, afiyet olsun.