Lezzet Şöleni: Kıymalı Biber Dolması

Sarı, yeşil ve kırmızı renkleriyle soteden salata tariflerine kadar lezzet ve farkını ortaya koyan renkli biberlerle bu sefer kıymalı biber dolması hazırladık. Dolmalık biber çekirdeklerinin nasıl temizlendiğini önceden paylaşmış olduğumuz videomuzla hatırlattık. Lezzet sırrımız olan sarımsak, domates ve taze biberiye dallarını; pişirme sırasında ekleyip püf noktamızı sizlerle de paylaştık.

Afiyet olsun.

Kıymalı Biber Dolması Tarifi

 

8 adet

Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika

Malzemeler:

4 adet orta boy kırmızı dolmalık biber
4 adet orta boy sarı dolmalık biber
1,5 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1/2 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet domates
2 dal taze biberiye
4 diş sarımsak

İç harcı için:

1 adet orta boy kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
200 gram kıyma
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1/2 tatlı kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı su
10 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Püf noktası:

Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri, diğer malzemelerle karıştırdıktan sonra iç kısımları temizlenmiş ve hafifçe tuzlanmış dolmalık biberlerin içerisine hafif bir pay bırakacak şekilde doldurun.

Pişirme önerisi:

Lezzet vermesi adına pişirme işlemi esnasında kullandığınız domates, taze biberiye ve sarımsak oranını arzu ettiğiniz oranda azaltıp arttırabilirsiniz.

Servis önerisi:

Etli olduğu için sıcak servis ediniz, arzuya göre yoğurt ilavesiyle ikram ediniz.

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz biberlerin kapak kısımlarını dikkatli bir şekilde kesin. İç kısımlarını temizleyip durulayın.

İç harcı için; kabuklarını soyduğunuz kuru soğanı rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz pirinç, kıyma, ayçiçek yağı, biber salçası, su, doğranmış maydanoz, tuz ve karabiber ilavesiyle karıştırın.

Hazırladığınız iç harcı temizlenmiş dolmalık biberlere hafif bir pay bırakacak şekilde doldurun.

Yemeğe lezzet vermesi için kullanacağınız domateslerin uç kısımlarını alıp dört eşit parçaya bölün. Kabukları soyulmuş sarımsak ve taze biberiye dallarını geniş bir tencere ya da ısıya dayanıklı bir fırın kabına alın.

İç kısımlarını doldurduğunuz etli biber dolmalarını dik bir şekilde, yan yana yerleştirin. Sıcak su, ayçiçek yağı ve biber salçasını ayrı bir yerde karıştırıp hafifçe üzerlerinden gezdirin.

Kısık ateşte ya da önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafif bir renk alıp pirinç taneleri şişene kadar pişirin. Bekletmeden sıcak olarak servis edin.