Ayranı Hayran Bırakır: Kıymalı Poğaça

Kabartma tozuyla hazırlanan ev yapımı poğaça hamurunu kıymalı iç harçla buluşturup mis kokulu kıymalı poğaçalar hazırladık. Beş çayı ya da bol köpüklü ayran yanına çok yakışacağını düşündüğümüz kıymalı poğaçaları biz çok sevdik.

Siz dilerseniz onu patatesli ya da peynirli olarak da hazırlayabilirsiniz.

Kıymalı Poğaça Tarifi

16 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
150 gram tereyağı
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
4 yemek kaşığı yoğurt
2,5 su bardağı un
1,5 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı toz şeker

İç harcı için:

3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet orta boy kuru soğan
200 gram orta yağlı kıyma
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

Püf noktası:

Hazırladığınız poğaça hamurunu, oda sıcaklığında 30 dakika kadar dinlendirdikten sonra kullanın.

Pişirme önerisi:

Kıymalı olarak hazırlayabileceğiniz poğaçaları patatesli ya da peynirli olarak da hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Oda sıcaklığında beklettiğiniz yumurta, yumurta beyazı, tereyağı ve ayçiçek yağını derin bir karıştırma kabına alın.

Yoğurt ve kabartma tozu ilavesiyle hafifçe karıştırın. Üzüm sirkesi, tuz ve toz şekeri ekleyin.

Eleyip azar azar ilave ettiğiniz un ilavesiyle yoğurmaya başlayın. Pürüzsüz bir kıvam alan poğaça hamuru streç filmle sarıp oda sıcaklığında dinlendirin.

Kıymalı iç harç için; kabuklarını soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde yemeklik doğrayın. Geniş bir tavaya aldığınız ayçiçek yağı ve tereyağını kısa bir süre kızdırın.

Doğranmış kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin. Orta yağlı kıymayı ekleyip suyunu çekip hafif bir renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün. Tuz ve karabiberle çeşnilendirin. Soğuması için oda sıcaklığında dinlendirin.

Dinlenmiş hamuru küçük parçalara ayırıp avuç içinizde yuvarlayın. Elinizde hafifçe açıp orta kısımlarına kıymalı harç yerleştirip kapattıktan sonra yuvarlayarak şekil verin.

Hazırladığınız kıymalı poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine ayçiçek yağıyla çırpılmış yumurta sarısı sürün.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hafif bir renk alana kadar pişirin. Oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra ılık olarak servis edin.