Misafir Olup Gelenlere: Kıymalı Tepsi Böreği

Tam bir anne işi, tam bir Türk geleneği. Kat kat yufkaların serildiği tepsi böreğinden bahsediyoruz, pek çok çeşidi olabilen böreği kıymalı ve sebzeli iç harçla fırınlıyoruz. Krema kıvamını alacak ve böreğe nefis bir yumuşaklık katacak sosuna yoğurt eklemeyi unutmuyoruz. Hatta ve hatta küçük bir sır: Az miktarda kaymak ve maden suyu kullanıyoruz. Fırından çıktıktan sonra dinlenen böreği dilimleyerek servis ediyoruz.

Kıymalı Tepsi Böreği Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 60 dakika

Malzemeler:

6 adet hazır yufka
300 gram orta yağlı kıyma
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates

Börek sosu için:

1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 su bardağı ayçiçek yağı

Üzeri için:

1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı çörek otu

Püf noktası:

Kıymalı iç harca arzu ettiğiniz baharatları ekleyebilir, börek sosunda süt yerine sade soda ve az miktarda kaymak kullanabilirsiniz.

Hazır yufka ile hazırladığınız böreği, geniş kareler halinde dilimleyip kalan sosu üzerine döktükten sonra fırınlayın.

Nasıl Yapılır?

Böreğin iç harcı için; kabuklarını soyduğunuz patates ve havucu, rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Kabuklarını soyduğunuz kuru soğanı küçük küpler halinde kesin.

Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kuru soğanları ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin. Kıymayı ekleyip suyunu çekip renk alana kadar kavurun.

Rendelenmiş patates ve havucu ekleyip kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirme işlemini sürdürün. Ocaktan alıp soğuması için ayrı bir kenarda dinlendirin.

Börek sosu için; süt, yoğurt ve ayçiçek yağını ayrı bir kasede karıştırın. Geniş bir mutfak tezgahı üzerinde hazır yufkaları tek tek açın.

Bir kat yufkayı, hafifçe yağlanmış fırın tepsisine serip üzerine hazırladığınız sostan sürün. Bir kat yufkayı da aynı şekilde üzerine yerleştirin. Ara katlara hazırladığınız kıymalı ve sebzeli iç harcı serpiştirerek aynı işlemi yufkalar bitene kadar uygulayın.

Kalan sosu böreğin üzerine sürüp susam ve çörek otu taneleriyle süsleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra dinlenen böreği dilimleyerek servis edin.