Kolay ve Pratik Kış Yemekleri

Kışın yoğun gerek yoğun iş temposu gerek günlerin kısalığı sebebiyle evde yemek yapmaya fırsatımız olmasa bile hazırlacağınız bu leziz ve kolay tariflerle eve geldiğinizde mutluluğunuz ikiye katlanacak!

Fırında Sebze Graten

  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy kabak
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 adet orta boy kırmızı dolmalık biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 3/4 su bardağı bezelye
  • 2 yemek kaşığı tereyağı ya da zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 su bardağı süt

Kabuğunu soyduğunuz patates ve havuçları halka halka doğrayın. Alacalı olarak soyduğunuz kabakları ortadan ikiye kesip yarım ay şeklinde doğrayın. Kırmızı dolmalık biberleri de ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını çıkarıp iri iri kesin. Domatesleri de yine halka şeklinde dilimleyin.

Havuç ve patates dilimlerini taze bezelyelerle kaynar suda kısa süre haşlayın. Suyunu süzdüğünüz sebzeleri hemen soğuk, buzlu suya alıp besin ve renk değerlerini korumaları için şoklayın.

Suyunu süzdürdükten sonra kabak ve kırmızı dolmalık biber dilimleriyle birlikte yağladığınız fırın kabına alın. Domates dilimlerini üzerine yerleştirin.

Beşamel sosu hazırlamak içinse yağı küçük bir sos tenceresinde eritin. Unu azar azar ekleyin ve karıştırarak kokusu çıkana kadar kavurun.

Soğuk sütü azar azar ekleyip, topaklanmaması için bir çırpma teliyle karıştırarak kıvam alana kadar pişirin. Tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi ekleyin, karıştırın.

Hazırladığınız beşamel sosu fırın kabına aldığınız sebzelerin üzerine gezdirin. Rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.

Buğdaylı Yeşil Mercimek Çorbası

·       1 çay bardağı buğday

·       1 su bardağı yeşil mercimek

·       1 yemek kaşığı un

·       2 yemek kaşığı yoğurt

·       1 yumurta sarısı

·       4 su bardağı oda sıcaklığında su

·       2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

·       2 tatlı kaşığı kuru nane

Buğday ve mercimeği yıkayıp süzün ve düdüklü tencerede yumuşayana kadar haşlayın. Ayrı bir tencerede yumurta sarısı, yoğurt ve unu çırpın, üzerine su ekleyip pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çırpın. Tencereyi ocağa alıp sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin,

Süzdüğünüz mercimek ve buğdayı ekleyip biraz daha kaynatın. Ateşten alıp tuzunu ekleyin, çorbanız hazır. Arzunuza göre kuru naneyi biraz yağ ile tavada yakabilir ya da üzerine olduğu gibi ilave edebilirsiniz.

Ispanaklı Lazanya 

·       9 yaprak haşlamadan kullanılabilir lazanya

·       1-2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

·       500 g ıspanak

·       2 su bardağı lor peyniri veya ezilmiş az yağlı beyaz peynir

·       2 yemek kaşığı zeytinyağı

·       100 ml krema

·       5 adet büyük boy domates

·       1 büyük diş sarımsak

·       2 yemek kaşığı zeytinyağı

Ispanaklı harç için ıspanakları ince ince kıyıp kızdırdığınız yağda suyunu salıp çekene kadar pişirin ve ateşten alın, peyniri ve kremayı ekleyip karıştırıp bekletin. Domates sosu içinse domatesleri ve sarımsağı ayrı ayrı rendeleyin, yağı kızdırıp önce rendelenmiş sarımsağı ekleyin. Ardından rendelenmiş domatesleri de ekleyip kısık ateşte kaynatın. Üç yaprak lazanyanın yan yana sığacağı bir fırın kabına bir kepçe domates sosunu yayın sonra üstüne üç yaprak lazanyayı yerleştirin, tekrar domates sosu ekleyin, ıspanaklı harcın yarısını sosun üzerine yayın. Üç yaprak lazanya daha yerleştirin, lazanya katlarınız bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.  Son katı da lazanyayla kapattıktan sonra birazcık sosla üzerini kaplayın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri istediğiniz miktarda kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartmanıza yakınken rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin.

Pesto Soslu Somon

·      2 büyük dilim somon

·      silme tatlı kaşığı Pesto Sos

·      Arzunuza göre baharat

Somonları yıkayıp fazla suyunu kağıt havlu yardımıyla alın, Dilimlerin iki tarafına da tuz, karabiber serpin. Ardından pesto sosu bir fırça yardımıyla balığın iki tarafına da sürün, 190 derecede önceden ısıtılmış fırında kenarları hafifçe kızarmaya başlayana kadar pişirin. Yanına arzunuza göre garnitür ile servis edebilirsiniz. Fırında brüksel lahanası, patates püresi ya da yeşil salata iyi bir tercih olacaktır.