Çıtır Çıtır Tüketmeli: Kruvasan

Fransızlar ağzının tadını biliyor doğrusu… Yapım aşamaları oldukça uzun süren ve masum olamayacak kadar tereyağı içeren hamurlar, kızardığında lezzet şölenine dönüşüyor. Rulo şeklinde sarılan hamurların içerisine arzuya göre çikolata ezmesi ya da koyu reçel çeşitleri yerleştiriliyor. Fırından çıktığında kat kat açılmış olan kruvasanlar sıcağı sıcağına tüketildiğinde damakta nefis bir tat bırakıyor.

Çıtır çıtır kruvasanlar mutfağınızdan eksik etmeyeceğiniz hamur işi tarifleri arasında yer alacağa benziyor.

Kruvasan Tarifi

12 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

10 gram kuru maya

1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı su

3,5 su bardağı un

½ yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

Hamuru açmak için:

200 gram tereyağı

Üzeri için:

1 adet yumurta sarısı

1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı

¼ çay kaşığı tuz

Pişirme önerisi:

Kuru maya yerine küçük paketlerde satılan instant maya da kullanabilirsiniz.

Açtığınız kruvasan hamurlarını, orta kısımlarına reçel ya da çikolata ezmesi sürüp rulo şeklinde sardıktan sonra da pişirebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

2 yemek kaşığı unu derin bir karıştırma kabına alın. Kuru maya, toz şeker ve tuz ekledikten sonra ölçülü suyu ekleyip karıştırmaya başlayın.

Kalan unu azar azar ekleyip hamur kendini toparlamaya başladığında oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını katın.

Mutfak tezgâhı üzerine aldığınız hamurunu iyice özleşene kadar yoğurun. Ele yapışmayan bir kıvam aldığında üzerini nemli ve temiz bir bezle kapattığınız hamuru, iki katı yüksekliğe ulaşana kadar mayalandırın.

Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış tezgâh üzerinde uzunlamasına açın. Karşılıklı kenarlarını birleştirip katladıktan sonra streç filmle sardığınız hamuru buzdolabında, bir gece süresince dinlendirin.

Hamurları açmak için kullanacağınız tereyağını oda sıcaklığında beklettikten sonra dikdörtgen şeklinde açıp buzdolabı poşetine yerleştirin. Derin dondurucuya kaldırıp dondurun.

Buzdolabında beklettiğiniz hamuru tezgâh üzerinde dikdörtgen şeklinde açın. Derin dondurucudan çıkardığınız tereyağının yarısını açmış olduğunuz hamurun orta kısmına yerleştirip kalan hamuru üzerine kapatın.

Hamuru tekrar tekrar açıp katlayarak kalan yağı ekleyin ve kullandığınız yağın açılmış hamurla özleşmesini sağlayın. Son halini alan hamuru streç filmle sardıktan sonra yeniden buzdolabına kaldırın.

Dolapta yaklaşık 5-6 saat kadar bekleyip yeniden kıvam alan hamuru yuvarlak şeklinde açın. Çok ince olmayan hamuru on iki eşit, üçgen parçaya ayırın.

Geniş kısımlarından başlayarak rulo şeklinde sardığınız hamurları yağlı kâğıt ya da silpat serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine ayçiçek yağı ve tuz ilavesiyle çırpılmış yumurta sarısı sürdüğünüz kruvasanları önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 25-30 dakika kadar pişirdikten sonra sıcağı sıcağına servis edin.