Kurban Bayramı Sofraları için Hazırlayabileceğiniz 5 Farklı Tarif

Sevdiklerinizle buluştuğunuz, koyulaşan sohbetlerin eşlik ettiği bayram sofralarının keyfi
bir başkadır. Özlem giderir, sevgi tazeler, birlikte olmanın ve bir bayram daha görmenin
mutluluğuna varılır. Manevi güzelliklerin yanı sıra nefis tariflerle de tamamlanması gerekir.

Yazımızın devamında bayram sofrasında olmazsa olmaz, her damak tadına uyabilecek 5
nefis tarifi sizin için sıraladık. Onları denemek için sakın geç kalmayın, işte detaylar…

1. Su Böreği

Bayram sabahları, güzel bir kahvaltı olmadan başlamaz. Ev halkı yataklarından ayrılır,
keyifle hazırlanılıp bayramlaştıktan sonra leziz seçeneklerle dolu bir bayram kahvaltısı
yapılır. Su böreği de işte o leziz seçeneklerden biri! Sofranızın tam ortasına yerleşip
kapışana gidecek nefis bir börek için kolları sıvama vakti! İşte; bayrama yaraşır bol peynirli
su böreği tarifi:
● İlk olarak 2 litre sıcak su ve 2 litre soğuk su hazırlayın.
● Fırın kabını yağlayın. Ardından 10 adet su böreği yufkası önce sıcak suya daha sonra
soğuk suya batırın ve suyu süzdürün.
● Alt tabanı için tepsiye 5 yufkayı sırayla dizin, her yufka arasına bir yemek kaşığı
eritilmiş tereyağı gezdirin.
● Bir kabın içerisinde 3 su bardağı taze peynir ve ince kıydığınız yarım demet
maydanozu karıştırın ve beş adet yufkanın üzerine ekleyin.
● Peynirlerin üzerine tekrar 4 kat yufka ekleyin ve her yufkanın arasına bir yemek
kaşığı tereyağı gezdirin.
● Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında alt üst kızarana kadar pişirip soğumadan
servis edin.


2. Dana Kavurma

Kurban Bayramı demek, birçok ev için kahvaltıda dahi et yemek anlamına geliyor
olabilir. Sizin evinizde de bu bayram mutlaka et pişecekse onu güzelce kavurarak
hazırlamak en güzel seçim olabilir. İster böreğe isterseniz de pilava çok yakıştıracağınız,
konuklarınıza ya da ev halkına gururla sunabileceğiniz dana kavurma tarifi için buyurun
detaylara:
● Etin dış kısmının mühürlenip kendi suyunu et içerisine hapsedebilmek için
kullanacağınız tencereyi ocağın üzerine alın ve iyice ısıtın.
● Ardından biraz yağ ekleyerek 500 gram kadar kuşbaşı eti ilave edip kavurmaya
başlayın. Kavrulan etler yavaş yavaş suyunu bırakmaya başlayacaktır.
● Suyunu tam olarak bırakmadan kavurma işlemi tamamlanmış olacaktır.
Ardından ocağın altını en kısık dereceye ayarlayıp 1 saat boyunca kapağını
açmadan pişirin.
● Daha sonra etin fazla suyunu çekmesi için kapağı açık bir halde birkaç dakika
kavurun. Etleriniz tamamen piştikten sonra 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı
tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyip iyice karıştırın ve soğumadan servis edin.

3. Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Bol şenlikli bir bayram sofrası, bol zeytinyağlı yaprak sarma olmadan düşünülebilir mi hiç!
Aile üyelerinin bir araya geldiği, kalabalık bayram sofralarında tüm gözlerin aradığı bir

seçenek o. Çay sofrasını da yemek sofrasını da büyük bir ustalıkla tamamlar. Siz de onun
güzelliğine yer açmak istiyorsanız işte zeytinyağlı yaprak sarma tarifi:
● 4 adet kuru soğanı yemeklik doğrayıp 1 çay bardağı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı
dolmalık fıstık ile kavurun.
● 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin.
● 1-2 dakika daha kavurun.
● Sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı
kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü ve yarım limonun
suyunu ekleyip karıştırın.
● Daha sonra tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 su bardağı kaynamış suyu ilave edin.
● Çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin.
● Pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp, kıyılmış yarım demet maydanozları
ekleyin ve soğumaya bırakın.
● Diğer tarafta yarım kilo salamura asma yapraklarını ılık suyla 3-4 kez suyunu
değiştirerek yıkayın.
● Yaprakları sıkarak sudan çıkartın.
● Tezgâha bir adet yaprak alıp serin ve içerisine 1 çay kaşığı kadar hazırladığınız
harçtan koyup kenarlarını içe doğru kıvırın ve daha sonra sarın.
● Tencerenin altını yapraklarla kapatın ve sardığınız sarmaları üzerine koyun.
● Hepsini sardıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirin, 2 bardak su ekleyin ve bir tabak
kapatıp kısık ateşte yapraklar iyice yumuşayana kadar pişirin.
● Ocaktan aldıktan sonra soğutup yoğurt eşliğinde servis edin.

Erikli Yaprak Sarma Tarifi

4. Şiveydiz Çorbası

Keyifli bayram sofralarına en çok da Osmanlı mutfağından gelen, padişahların onayladığı
bir seçenek yaraşır! Midenizi yormayacak bir bayram sofrası kurmak istiyor, aynı zamanda
kurban etlerini de güzel bir şekilde değerlendirmek istiyorsanız yapabileceğiniz en iyi
tariflerinden biriyle tanışmaya hazır olun. İşte, her kaşığında şifa bulacağınız şiveydiz
çorbası tarifi:
● 1 litre suyu ve 250 gram eti bir tencerede kaynatın.
● Başka bir tencerede 250 gram süzme yoğurt, 1 yemek kaşığı un ve 1 adet
yumurtanın sarısını karıştırın.
● Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
● Altını kapadıktan sonra kaynayan etin suyundan bir iki kepçe yoğurtlu karışıma
yedirin.
● Ardından bu karışımı kaynamakta olan et suyuna ekleyin.
● İnce kestiğiniz birkaç taze soğanı ve 1 su bardağı haşlanmış nohudu da bu karışıma
ekleyin.
● 1-2 dakika daha piştikten sonra üzerine yağda yaktığınız bir tutam naneyi
gezdirerek yakıp servis edin.

5. Ziyafet Pilavı

Bir pilav düşünün; yapımında aklınıza gelecek tüm leziz malzemeler bir araya getirilmiş;
karşınızda ziyafet pilavı! Bayram sebebiyle bir araya gelen herkesi mutlu edip onlara
unutamayacakları bir ziyafet yaşatmak isterseniz ziyafet pilavı kolları sıvamanızı bekliyor
bizden söylemesi. İşte, yapımında kurban eti de kullanabileceğiniz ziyafet pilavı tarifi:
● 2 su bardağı pirinci nişastası gidene kadar yıkayın.
● Yayvan bir tencereye 1 kahve fincanı zeytinyağını ve 2 yemek kaşığı tereyağını
koyun, 1 adet kuru soğan ince doğrayıp kavurun.
● Rendelediğiniz 2 adet havucu ve ardından pirinçleri tencereye alın ve 3 dakika
kadar kavurun.
● Bir miktar tuzu ve 4 su bardağı et suyunu ilave edin. Kaynamaya başlayınca ocağı
kısın.
● Pilav hafif suluyken yarım kilo kadar didilmiş kuzu etlerini, 1 su bardağı kadar
haşlanmış nohudu, 1 çay bardağı bademi ve bir miktar karabiberi karıştırarak pilava
ilave edin.
● 3 dakika sonra ocağın altını kapatın.
● 10-20 dakika dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.