Baldan Tatlı Pilav: Kuru Meyveli Pilav

Pilavı tel tel olan ve başarılı bir şekilde pilav pişiren her yemeği kolaylıkla hazırlayabilir diye bir rivayet vardır. Haksız da değildir bu görüşü savunanlar. Et, sebze ya da tavuk suyuyla hazırlanan farklı farklı pirinç pilavlarına bir yenisini daha ekliyor, pilava kuru meyve katıyoruz. Demli pilavın üzerinde parıl parıl parlayan meyvelerle kuru meyveli pilav hazırlıyoruz.

Yanına da şöyle güzel bir beğendili tas kebabı. Mis oldu mis!

Kuru Meyveli Pilav Tarifi

4 kişilik

Hazırlık süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

Malzemeler:

2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 su bardağı baldo pirinç
2,5 su bardağı et suyu
3/4 su bardağı kuru üzüm
6 adet kuru kayısı
3 damla limon suyu
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz

Püf noktası:

Pirinçleri orta ateşte kavurmaya, et suyunu ekledikten sonra kısık ateşte karıştırmadan demlendirmeye özen gösterin.

Ayıklanmış pirinçleri arzuya göre önceden ılık suda bekletebilir, sonrasında pilav yapımında kullanabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Arzuya göre önceden kavurduğunuz arpa şehriye ilavesiyle de iki renkli pirinç pilavı hazırlayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Pilav yapımında kullanacağınız ayıklanmış kuru üzüm ve kuru kayısıları ılık suya atıp kısa bir süre bekletin.

Tereyağının yarısı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Baldo pirinçleri bol suda yıkayıp fazla suyunu süzdürün.

Yıkanmış pirinçleri ekleyip orta kısımları şeffaf bir görünüm alana kadar kavurun.

Ayrı bir tavada kalan tereyağını eritip ılık suda bekletip fazla suyunu süzdürdüğünüz kuru meyveleri soteleyin.

Kavrulan pirinçlere sıcak et suyunu ekleyip sadece bir kez karıştırın. Taze sıkılmış limon suyu, tuz ve toz şeker ilavesiyle kapağı kapalı tencerede 12-15 dakika kadar pişirin.

Suyunu çeken pilava kavrulmuş kuru meyveleri ekleyip kapağını kapattıktan sonra demlenmeye bırakın. Tel tel olan kuru meyveli pirinç pilavını ılık olarak servis edin.