Kış Kapıda: Lahana Turşusu

Kış hazırlıklarının başında gelir turşu… Mevsimin öne çıkan yıldızları özenle seçilir, tertemiz kavanozlara sarımsak ve kuru baharatlar gibi lezzet arttırıcılarla yerleştirilir. Önceden hazırlanan salamura karışımı üzerine eklenir. Turşuya ulaşmak biraz sabır gerektirir. Lahana turşusu en sevilenlerinin başında yer alır. Hazırlaması da oldukça kolaydır.

Hazırsanız turşu yapımına başlıyoruz.

Lahana Turşusu Tarifi

1 büyük kavanoz

Hazırlık süresi: 30 dakika

Malzemeler:

2,5 kilogram beyaz lahana
2 adet orta boy havuç
125 ml. üzüm sirkesi
2 yemek kaşığı kaya tuzu
2 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı nohut
1 yemek kaşığı toz şeker
4 diş sarımsak

Püf noktası:

Cam kavanozun önceden haşlanıp kurulanmış, temiz ve kapağı sıkıca kapanan bir kavanoz olmasına özen gösterin.

Kullanmış olduğunuz cam kavanozun boyutuna göre önceden kaynatıp eklediğiniz su miktarı da değişiklik gösterecektir.

Beyaz lahana ve havuçları, arzu ettiğiniz şekilde iri parçalar halinde ya da ince ince doğrayabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkayıp temizledikten sonra sert kök kısımlarını aldığınız beyaz lahanayı ince ince doğrayın. Kabuklarını soyduğunuz havuçları ince şeritler halinde kesin.

Uç kısımlarını aldığınız sarımsakları ayıkladıktan sonra bütün olarak bırakın. İnce ince kestiğiniz beyaz lahanaları sofralık tuzla ovup acısının çıkması için oda sıcaklığında bekletin.

Kaynar suyla yıkayıp fazla suyunu süzdürdüğünüz kavanozun dibine nohutları ekleyin. Kavanozun büyüklüğüne göre önceden kaynatıp beklettiğiniz içme suyunu; üzüm sirkesi, kaya tuzu ve toz şekerle karıştırın.

Doğranmış beyaz lahana ve havuçları sıkıca kavanoza yerleştirin, sarımsak ve defne yapraklarını yerleştirin.

Hazırladığınız salamura karışımını kavanoza aktarın, hava boşlukları kalmamasına dikkat edin. Kapağını sıkıca kapattığınız kavanozu, güneş görmeyen bir yerde en az 15 gün kadar beklettikten sonra servis edin.

Kapağını açıp servis etmeye başladığınız lahana turşusunu buzdolabında muhafaza edin.