Lezzet Şoku Yaşatan 6 Bayat Ekmekli Tarif!

Yoğun misafirli bir akşamdı; mükellef bir sofra, enfes bir mantarlı et graten ve rengi ile aşık olunası şahane bir safranlı pilav, üzerine damaklarda şok etkisi yaratan dillere destan bir bisküvili irmik tatlısı. Misafirler için özenle düşünülen detaylar ve el emeği göz nuru şahane ev yapımı ekmekler… Büyüleyici bir akşamın ardından yemeğin lezzetinden bir türlü yenmeye fırsat bulunamayan ekmekler… Boşuna dememişler; “Ekmeksiz ye de tadını al!” diye… Uzak durduğumuz şu meşhur 3 beyazın 1 tanesine bir parça da olsa yakınlık gösterelim dedik bugüne özel. Ne de olsa bugün Dünya Ekmek Günü! Ev yapımı ekmekler, içeriğindeki mayadan olsa gerek çok uzun ömürlü olmayabildiği gibi “tüketici hatası“na da kurban gidebiliyor çoğu zaman. Böyle durumlarda, ekmeğinizin bayatladığını hissettiğiniz anda hemen onları değerlendirmekte fayda var. Bu yazımızda sizin için bayat ekmeği değerlendirmenin 6 pratik yoluna değinmek istedik; bazı öneriler anneanne tavsiyesi, bazıları günümüz önerisi; peki ya sizin tercihiniz hangisi?
ekmekli tarifler
Anneanne Paparası!
Yok, azar olanı değil somut olarak yenebilen olanı! Kıymanın domates ve biber ile karıştırılıp, ekmekle harmanlanmasından doğan mucize tat! İdeal olanı bayat ekmekler ile yapılanı… Üzerine enfes yoğurt ve domates sosu ile lezzette son nokta diyebiliriz. Ne dersiniz, akşama yapsak mı şöyle en göz doyuranından?Plüton Değil Kruton!Özellikle çorbalara çok yakışan, enfes kaşar peyniri ile de harmanlanabilen enfes bir tat; kruton. Bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yollarından biri olan krutonun nasıl yapılacağını ve püf noktalarını sizin için hazırladık. Görüntülü izlemek için tıklamanız yeterli! http://migrostv.migros.com.tr/kruton-nasil-yapilir/Trakya’nın her yerinde özellikle çocuklara yumurtayı sevdirebilmek için kahvaltı sofralarında çokça rastladığımız bir yemek çeşidi yumurtalı ekmek. Havalı adıyla “French toast”. Babaeski, Alpullu,  Hayrabolu, Pehlivanköy ve civarında daha çok “cicipapa” olarak anılıyor. İnce dilimli köy ekmekleri ile enfes bir lezzet çıkıyor ortaya ancak evde kalmış bayat ekmekleri değerlendirmek için de iyi bir yöntem. Tarifin görüntülü hali burada! http://migrostv.migros.com.tr/yumurtali-ekmek/

Ekmek Süpürgesi!

Bayat ekmek dilimlerini değerlendirmenin harika bir yolu; ekmek süpürgesiEkmek dilimlerini tepsiye yerleştirin. Bir tencerede suyu kaynatın ve dilimlerin üzerinde gezdirin. Ardından sarımsaklı yoğurt dökün. Son olarak, bir tavada yağı, salça ve kırmızı pul biber ile karıştırın. Bu karışımı da üzerine ilave edin. Ekmek süpürgeniz hazır bile!

Eğlen Coş Hoş geldin Galacoş!

Bayat ekmekler hiç bu kadar şahane olmamıştı! Mercimek, et, soğan, salça ve yağ karışımını biraz su ilavesiyle, mercimek suyunu çekinceye kadar pişirin.  Diğer taraftan süzme yoğurdu sulu kıvama gelinceye kadar sıcak suyla ezerek kaynama noktasına kadar ısıtın. Tabağa bayat ekmekleri dizin ve üzerine bu enfes karışımı dökün. İşte bu kadar basit! Eğer bol bakliyatlı tarifler favoriniz ise bu linke de mutlaka göz atın deriz! http://migrostv.migros.com.tr/category/mutlaka-bakin/hayat-bakliyatta/

Bayat Ekmek Pizzası!

İşte bir lezzet bombası daha; bayat ekmek pizzası! Yapılışı ise oldukça pratik. Önce ekmekleri kare şeklinde bölün. Salça, zeytinyağı ve sarımsağı karıştırıp ekmeğin üzerine sürün. Kaşar peynirini rendeledikten sonra mozzarellayı küp küp doğrayın. Biberi, domatesi, zeytini, salamı ve sucuğu ince ince kıyın. Sos sürdüğünüz ekmeklere önce kaşar rendesini paylaştırın ve ardından diğer karışımı ilave edin. Ekmekleri fırına verin ve peynirler eriyip kızarıncaya kadar fırınlayın. İşte bu kadar basit! Tarifin içinde geçen mozzarella peyniri ile daha pek çok pratik tarif yapabilirsiniz. Onlardan biri mozzarella peynirli tavuk sarma, tarifi ise tam burada! http://migrostv.migros.com.tr/mozzarella-peynirli-tavuk-sarma-tarifi/

Bu güzel Dünya Ekmek Günü‘ne pratik ve şahane lezzetler yakışır dedik ve sizler için bayat ekmekleri değerlendirmenin en lezzetli yollarını derledik. Belki yarın yine diyet günü olacak ancak arada yapacağınız bu kaçamaklar sofranıza da ruhunuza da çok iyi gelecek!

16 Ekim Dünya Ekmek Günü’nüz kutlu olsun! 🙂

yumurtalı ekmek

Cici Papa!