Lezzeti Bol Yemekler için 6 Farklı Yemek Sosu Tarifi

Ne yemek yaparsanız yapın, içerisine lezzetli bir sos hazırlamayınca o yemeğin
eksik kaldığını düşünüyorsanız sıradaki içeriğimiz tam size göre! Neredeyse
yaptığınız her yemeğe yakışacak, birbirinden pratik ve leziz yemek sosu tarifi
yazımızın devamında sizi bekliyor. Siz de bu soslardan hemen deneyebilir ve
yemeğinize bambaşka bir kimlik kazandırabilirsiniz.
İşte, 6 farklı yemek sosu tarifi…

1. Ballı Hardallı Sos

Listemize hem tatlı hem de ekşi lezzetlerden hoşlananlar için özel bir sos
olacak seçenekle başlıyoruz. Balın en tatlı halinin nar ekşisiyle dengelendiği bu
nefis sosu ister salata yapımında isterseniz de ızgara et veya tavuk gibi
tariflerde kullanabilir, hoş bir lezzete ulaşabilirsiniz. İşte, ballı hardallı sos tarifi:
– Derin bir sos kabına aktardığınız 1 yemek kaşığı hardal, 2 yemek kaşığı
bal, 1 diş ezilmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, yarım çay bardağı
sızma zeytinyağı, 1 çay kaşığı deniz tuzu ve yarım çay kaşığı taze
çekilmiş tane karabiberi bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
– Koyu bir kıvam alan sosu dilediğiniz yemekte kullanın.

2. Beşamel Sos

Onun için “sosların efendisi” tanımını kullansak hiç de abartmış olmayız;
çünkü beşamel sos buluştuğu her tarifi güzelleştirebilen, sihirli bir güce sahip.
Siz de beşamel sos hazırlayıp sebze yemeği, et yemeği ya da makarna gibi
dilediğiniz tarifin içerisinde kullanarak bambaşka bir sonuca ulaşabilirsiniz.
İşte, beşamel sos tarifi:
– 2 su bardağı sütü bir tencereye aktarın.
– Ardından yarım kuru soğanın üzerine 1 adet karanfil yardımı ile 1 adet
defne yaprağını saplayın ve sütün içerisine bırakın.
– Kaynayan sütü 1-2 taşım daha kaynatıp ocaktan alıp soğumaya bırakın.
– Bir tencerenin içerisine 2 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı unu
ekleyip un kokusu gidene kadar kavurun.
– Ardından soğuyan sütü devamlı karıştırarak ekleyin.

– Kıvam almaya başlayınca ¼ çay kaşığı muskat rendesi, ½ çay kaşığı
karabiber, 1 çay kaşığı tuz ilave edip ocaktan alıp dilediğiniz yemeğe
katın.

3. Kremalı Mantar Sos

Krema ile mantarın uyumu dillere destandır; kimi zaman makarnayı tamamlar
kimi zaman yumuşacık, ızgara bifteği… Siz de bu akşamki yemeğinize farklı bir
lezzet katmak istiyorsanız kremalı mantar sos hazırlayabilirsiniz. İşte, pratik
yapımlı kremalı mantar sos tarifi:
– Nemli bir bezle sildiğiniz kültür mantarlarını ince ince doğrayın. Yarım
demet ayıklanmış maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
– 3 yemek kaşığı zeytinyağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın, 300 gram
kadar doğranmış kültür mantarlarını ekleyip yüksek ateşte 4-5 dakika
kadar soteleyin.
– Hafif bir renk alan mantarlara 150 ml krema ekleyip kısık ateşte pişirmeye
devam edin. Taze çekilmiş yarım çay kaşığı tane karabiber ve yarım çay
kaşığı tuz ilavesiyle çeşnilendirin.
– Yarım su bardağı tavuk suyuyla açtığınız 1 tatlı kaşığı unu, kremalı
mantar karışımına ekleyip aralarda karıştırarak kısık ateşte pişirmeye
devam edin.
– Kıvam alan sosu ince kıyılmış maydanoz yaprakları eşliğinde sıcak
olarak ızgara ve makarna tarifleri yanında servis edin.

Kremalı Mantar Sos Tarifi

4. Domates Sosu

Hangi yemeği güzelleştirmemiş, hangi mutfağı mis gibi kokutmamıştır ki
domates sosu? Siz de bu sihirli sosu makarna, ızgara köfte, tavuk sote, fırında
mantar gibi dilediğiniz her yemekte kullanmak üzere hazırlayabilir, eşsiz
lezzetlere imza atabilirsiniz. İşte; mis kokulu, vitamin dolu domates sos tarifi:
– İlk olarak bir tencerenin içinde 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve ince ince
doğranmış olan 4 diş sarımsağı kavurun.
– Rendelenmiş 10 adet domatesi de tencereye alıp suyunu çekene kadar
kaynatın.
– Ocaktan almaya yakın içerisine 1 tatlı kaşığı sirke, 1 çay kaşığı toz şekeri
de karıştırıp ve kavanoza aktarıp bir gün ters çevirerek bekletin.

5. Paprika Sos

Yemeklerinize farklı bir sos katarak iddialı bir lezzet yakalamak ister misiniz?
Cevabınız “evet” ise sizi paprika sos ile tanıştırmak isteriz. Bolca biberin
lezzetlendirdiği paprika sos ile siz de yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz. İşte,
pratik yapımlı paprika sos tarifi:

– Sap kısımlarını çekip çekirdeklerini çıkardığınız 10 adet kırmızı salçalık
biber ve 2 adet sarı dolmalık biberleri iri parçalar halinde doğrayın.
– 5 yemek kaşığı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın.
Doğramış olduğunuz renkli biberleri ekleyip kavurmaya başlayın.
– Dirilikleri giden biberlere 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı
tuz ve yarım tatlı kaşığı taze çekilmiş tane karabiberi ekleyip kavurma
işlemini 5 dakika kadar sürdürün.
– Ocaktan aldığınız karışımı blenderda püre haline getirdikten sonra
kavanoza doldurun.
– Kapağı açık olarak soğuttuğunuz paprika sosu; makarna gibi birçok
tarifte kullanmak üzere buzdolabında saklayın.

6. Karamel Sos

Genellikle tatlı tariflerinde aklımıza gelen karamel sos, aslında salata ya da
birçok yemek tarifinde keyifle kullanabileceğiniz bir sos seçeneğidir. Siz de
yemeğinizi lezzetlendirecek bir sos tarifi arıyorsanız karamel sos yapımını
hemen kolayca deneyebilirsiniz. İşte, karamel sos tarifi:
– Bir sos tenceresinin içerisine 1 su bardağı şeker ve 1 su bardağı suyu
ilave edip renk değişene kadar pişirin.
– Ardından 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı kremayı ilave edip
bir iki fokurdayınca ocaktan alıp servis edebilirsiniz.