Yemeğin Yaşam Felsefesi; Lübnan Mutfağı

Arap, Batı ve Doğu ülkelerinin bir tencerede kaynadığı, yemeğin adeta bir “yaşam felsefesi” sayıldığı, Güneş’in mutfağına konuk oluyoruz; Lübnan mutfağı

Başrol Mezeler!

Lübnan mutfağı için çeşniler diyarı desek hiç de haksızlık etmiş olmayız. Sofrada mezenin önemi, ana yemekten tat çalar nitelikte. Giriş yemeği olarak da düşünülenmezeler, ana yemekten önce yenir. İster dışarıda, ister evde; Lübnanlıların öncelikli çatalı mezeleridir. Bu mutfakta günlük hazırlanan meze sayısının 60’ı geçtiğini biliyor muydunuz? Bunların içinde en önemlileri Hummus bi tahiniSemsek ve Tabuli. Mezeye ekmek banmak ise artık adetten! Burada “bandırılma” görevi Arapların ünlü yassı ekmeği olan Khoubiz. Lübnan’da hemen hemen her evin buzdolabında alt kısımlarda bu mezelerden mutlaka bulunur. Mezelerin günlük ve taze olması da en önemli konulardan biri…

lübnan_mutfağı

Sırada Ana Yemek Var!

Şimdi, lezzeti artık dünyaya mal olmuş yemeklerde sıra;  Kıbbeh, Labneh makbusve Tabouleh… Okunuşundan da anlaşıldığı üzere Tabbule esasen bol maydanoz ve bulgur ile yapılan bir meze. Kıbbeh, bulgur ve kıyma ile yapılan bir lezzet. Kıbbeh’in mutfaktaki değeri için bizdeki pilav diyebiliriz belki de. Nasıl ki bizde iyi aşçı yaptığı pilav ile anlaşılırsa, orada da Kıbbeh, aşçının el lezzetinin ölçüsü sayılabilir. Labneh makbus ise peynir köftesi. Özelliği yoğurt ile yapılıyor olması. Mezeler ve ana yemeğin yanı sıra bir diğer önem verilen lezzet için börek diyebiliriz. Semsek adı verilen labneli börek ya da sebzeli ve etli olarak hazırlanan börekler sofranın en güzel yerinde konumlanır. Salatalarda ise karşımıza nar ekşili lezzetler çıkıyor. Nar ekşili Zahter salatası en bilinen.

zahter_salatası

Bir Tatlı Kaşığı Meselesi!

Gelelim tatlılara… Lübnanlıların en ünlü tatlıları bademle yapılan Lübnan baklavasıve irmikle yapılıp, üzerine koyu şurup dökülen Layali Lübnan. Tarifini de vermeden geçmeyelim.

Malzemeler:

    •  1 su bardağı irmik
    •  1 lt süt
    •  3 su bardağı şeker
    •  3-4 çorba kaşığı gül suyu
    •  1 adet muz
    •  2 yemek kaşığı çam fıstığı
    •  3 yemek kaşığı badem içi
    •  Antep fıstığı
    •  Tereyağı
    •  Yarım limon
    •  1 su bardağı su

Yapılışı:

1 litre süte 1 su bardağı irmik ekleyin ve üzerine gül suyunu ilave edin. Kısık ateşte pişirin. 3 yemek kaşığı badem içi ve 2 yemek kaşığı çam fıstığını, tereyağında kavurun.

Kaynayan sütlü irmiğe ilave edin ve yayvan bir kaba dökerek soğumaya bırakın. 3 su bardağı şekeri, 1 su bardağı su ve yarım limon suyuyla yavaş yavaş kaynatın.
Şurup eriyip koyulaştıktan sonra ılınmasını bekleyin. İrmik soğuyunca üzerine yarım kilo kaymağı ekleyin. Halka şeklinde kestiğiniz muzları üzerine yerleştirin. Antep fıstığı, çam fıstığı ve bademleri serpin. Son olarak üzerine şerbet dökün ve yaklaşık 1 saat bekletin. Efsane Lübnan tatlınız hazır!

Söz enfes mezelerden açılmışken…

Lübnanlıların severek yaptığı lezzetlerden biri olan tabbule tarifini MigrosTV‘de bulabilirsiniz. İşte o özel tarif!