Makarnaların Lezzetini Katlayacak 8 Farklı Sos Tarifi

Makarna tek başına da güzel olur ama baharatlarla karışmış, farklı soslarla
daha bir nefis olur; diyenler bu tarifler size iyi gelecek! İşte, birbirinden nefis
malzemelerle hazırlanıp makarnaların lezzetini katlayacak 8 farklı sos tarifi…

1. Bolonez Sos

Listemizin başında nefis bir makarna denince akla gelen ilk sos
seçeneklerinden biri yer alıyor; karşınızda bolonez sos! Bolca kıyma sayesinde
bir yiyenin bir daha isteyeceği bir makarna hazırlamak, makarnanın lezzetini de
besleyiciliğini de tavan yaptırmak istiyorsanız hemen bolonez sos yapımı için
mutfağınıza doğru ilerleyebilirsiniz. İşte bolonez sos tarifi:
– 2 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya alıp üzerine 300 gram kıymayı ilave
edin ve karıştırın.
– Ardından 1 adet soğan ve 1 adet sarımsağı ince ince küpler halinde
doğrayıp ilave edip kavurun.
– 1 adet havucu rendeleyip ilave edin.
– 3 adet domatesin kabuklarını soyup ince küpler halinde doğrayın ve
tavaya ekleyin.
– Son olarak 1 çay kaşığı karabiber, 2 adet defne yaprağını, 5-6 adet yaprak
fesleğeni ilave ederek kapağını kapatın.
– Diğer yandan makarnayı haşlayın. Haşlama suyundan 2-3 kepçe bolonez
sos içerisine ilave edip bir taşım daha kaynatın.
– Sos içerisine eklediğiniz defne yapraklarını çıkardıktan sonra sosu daha
önceden haşladığınız makarnayla güzelce karıştırın.
– Soğutmadan servis edin.

2. Pesto Sos

“Makarnamı pişirdim ama biraz eksik kaldı sanki?” diyorsanız size mis kokulu
bir tamamlayıcı önerimiz var; karşınızda pesto sos! Penne makarna ile
buluştuğunda tadanları bulutlar üzerine çıkaracak bu nefis sosun yapımı
oldukça basit!
Fesleğen yapraklarının yeşil büyüsüyle buluşan parmesan peynirinin yarattığı
harikalara eşlik etmek için işte pesto sos tarifi:
– 80 gram çam fıstığı, 1 bağ fesleğen, 100 gram rendelenmiş parmesan
peyniri, bir tutam tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 kahve fincanı kadar
zeytinyağını mutfak robotundan geçirin. Pesto sosunuz hazır.
– Daha önceden haşladığınız penne makarnayla pesto sosu iyice karıştırın.
– İsteğe göre servis tabağına aldığınız makarnanın üzerini çeri domatesle
süsleyip biraz da toz parmesan gezdirdikten sonra soğumadan servis
edin.

3. Ispanak Sos

Çocuğuna ıspanak yediremeyenleri, sossuz makarna istemeyenleri böyle
alalım! Bugün siz de ıspanak sos yapımını deneyerek makarnanızı iştah
kabartan bir renge bulayabilir, makarnanızın vitamin içeriğini
zenginleştirebilirsiniz. İşte, ıspanak sos tarifi:
– Bir tavaya 1,5 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını
ekleyin.
– Ardından yıkayıp temizlediğiniz 200 gram kadar ıspanağı ekleyip güzelce
kavurun.
– Ispanaklar piştikten sonra 1 paket krema, yarım çay kaşığı karabiber, 1
çay kaşığı tuzla birlikte blenderden geçirin. Ispanak sosunuz hazır.
– Son olarak hazırladığınız sosu daha önceden haşladığınız makarnayla
karıştırın.
– İsteğe göre üzerine toz parmesan serperek soğutmadan servis edin.


4. Adaçaylı Sos

Soğuk algınlıklarına karşı bir ilaç niteliği taşıyan adaçayı bu kez kendine
bardakta değil, tabakta yer buluyor! Makarnayla buluşup sıra dışı bir sonuca
imza atan adaçayı, size nefis bir lezzet deneyimi armağan ediyor. Yeni lezzetler
keşfetmeyi seviyorsanız siz de adaçayı sos yapımını öğrenip bu akşamki
makarnanızla karıştırabilirsiniz. İşte, adaçayı sos tarifi:
– Bir tava içerisine 4 yemek kaşığı sıvı yağı, 1 su bardağı ceviz içlerini
ekleyin ve 3-4 dk kavurun.
– Daha sonra ocaktan alıp 6-7 dal adaçayını ekleyip karıştırın.
– Son olarak daha önceden haşladığınız makarnanın üzerine bu karışımı
döküp karıştırın.
– İsteğe göre dereotu, maydanoz, bir miktar da tuz ekleyip soğutmadan
servis edin.

 

5. Domates Sos

Kızartması, çorbası, salatası, mantısı… Akla gelen her yemeğe âdeta sınıf
atlatan bir güce sahip olan domates sos, elbette makarnayı da yalnız bırakmaz!
Mis kokusu ve nefis lezzetiyle makarnayı karşı konulamaz hale getiren, üstelik
hazırlanışı çok basit domates sosla tanışmanız için işte detaylar:
– 4 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir sos tenceresinde kızdırın.
– Daha sonra 1 adet orta boy kırmızı kuru soğanı yemeklik doğradıktan
sonra yağ içerisine ekleyip hafif bir renk alana kadar soteleyin.
– Sırasıyla; küp küp doğranmış 2 adet orta boy havuç, 2 adet doğranmış
kırmızı biber ve 4 dal doğranmış kereviz saplarını ekleyip soteleme
işlemini sürdürün.

– 3 adet büyük boy rendelenmiş domatesleri ekleyip kısık ateşte pişirin.
– 1 yemek kaşığı acı sos, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber
ilavesiyle çeşnilendirin.
– 1 su bardağı sıcak sebze suyunu ekleyip kısık ateşte sebzeler pişene
kadar pişirme işlemini sürdürün.
– Daha önceden haşladığınız makarnayla domates sosu güzelce karıştırıp
soğutmadan servis edin.

6. Ceviz Parçalı Yoğurtlu Sos

Makarnayı yoğurtsuz tüketemeyenlerin işine bu kez biraz ceviz karıştırdık!
Önce makarnayla aşk yaşayacak daha sonra da damaklarınızı lezzetle
buluşturacak bu nefis sosu denemeden geçmeyin deriz! İşte ceviz parçalı
yoğurtlu sos tarifi:
– İnce kabuklarını soyduğunuz 400 gram kadar cevizi havanda dövün ya da
mutfak robotundan geçirin.
– Kabuklarını soyduğunuz 6 diş sarımsağı incecik kıyın. Kenar kısımlarını
aldığınız 4 dilim bayat ekmeği ufalayın.
– Dövülmüş ceviz içi, kıyılmış sarımsak, ufalanmış ekmek içi ve yarım su
bardağı zeytinyağını derin bir kapta karıştırın. Son olarak 3 yemek kaşığı
süzme yoğurt ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Sosunuz
hazır.
– Daha önceden haşladığınız makarnayla cevizli yoğurtlu sosu güzelce
karıştırıp servis edin.
– Daha önceden haşladığınız makarnayla domates sosu güzelce karıştırıp
soğutmadan servis edin.

7. Ton Balıklı Sos

Ton balığı ile makarnanın aşkına doyum olmaz! Ton balıklı makarnanın daha
ismini duyunca ağzı sulananlar için içeriğini daha da zenginleştirdiğimiz bir sos
hazırladık. Makarnaya çok yakışacak hatta dilerseniz kızarmış ekmek üzerinde
de çok iyi gidecek ton balıklı sos yapımı için hemen işe koyulmaya var mısınız?
O halde, işte ton balıklı sos tarifi:
– 300 gram ton balığı konservesinin fazla yağını süzdürüp derin bir kâseye
alın.
– Üzerine ayıklanmış 1/4 demet dereotunu incecik kıyın.
– 50 gram ceviz içini küçük parçalar halinde kırın.
– Ayıklayıp kuruttuğunuz 1 adet kereviz sapını ince ince kesin.
– 1 tatlı kaşığı kapari turşusunu incecik kıyın.
– Son olarak ton balığını tüm bu malzemeler ve yarım çay kaşığı tuz, yarım
çay kaşığı karabiberle karıştırın.

– Daha önceden haşladığınız makarnayla ton balıklı sosu güzelce karıştırıp
servis edin.

Ton Balıklı Dip Sos Tarifi

8. Arabiatta Sos

Makarnanın lezzetini katlayacak, farklı mı farklı, nefis mi nefis bir sos daha!
Arabiatta sos ile paprika biberin lezzetine, sarımsağın sihrine, domatesin mis
kokusuna kapılmaya hazır olun! Arabiatta sos nasıl yapılır işte detaylar…
– Makarnaları haşlayın ve haşlama suyundan 1 bardak ayırın.
– 2 diş sarımsağı ince ince doğradıktan sonra 1 yemek kaşığı
zeytinyağında soteleyin.
– Daha sonra yağ içerisine 250 gram domates rendesini ve ince ince
doğradığınız 2 adet paprika biberi, bir tutam tuzu ve bir tutam karabiberi
ekleyip pişirin.
– Son olarak haşlayıp süzdüğünüz makarnayı 1 yemek kaşığı tereyağı ve
sos ile karıştırıp biraz daha pişirin.
– Soğutmadan servis edin.